DSC03250-11-880x660

Никулденски Рибник

06 декември 2017

Днес, по традиция, в красивия православен празник, посветен на Свети Николай се яде риба. Ето защо ще ви представим една задължителна рецепта за празничната ви трапеза. Тя е достатъчно популярна, но в нашето предложение има интересни хрумвания. Убедете се сами:

1 голям шаран
1 ч. ч. микс от ядки – орехи, бадеми и лешници
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
3-4 скилидки чесън
1 връзка пресен девисил
5-6 сварени кестени
1 ч. л. доматено пюре

 сол и пипер на вкус

  • за кората:
  • 500 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 250 мл вода
  • 100 г топено масло
  •  1 жълтък за намазване
  • Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да престои 20 мин. През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите и останалите ядки, киселите краставички, смачканите кестени и  доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданоз и девисил, които са ситно нарязани предварително.
  • С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С – 40-50 мин.

Резултатът е фантастичен Никулденски рибник! Да ви е вкусно!

снимка: Уютно и вкусно при Сиси

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)