Снимка: Юлия Лазарова

НИМ отбеляза година без проф. Божидар Димитров с изложба „Той живя за България“

02 юли 2019

На 1 юли се навърши точно една година, откакто загубихме един от най-атрактивните учени у нас, професор Божидар Димитров – изключителен учен, историк, преподавател, ръководител, публицист. Поводът бе отбелязан от Националния исторически музей с представяне на един от последните му научни проекти- книгата „Светите братя Кирил и Методий – Съпокровители на Европа“, както и с изложбата, посветена на кариерата и живота му – „Той живя за България“.

Творбата е посветена на икони и църковна утвар, свързани с почитта и преклонението пред делото на Св. Кирил и Св. Методий и на техните най-близки последователи, съхранявани в Националния исторически музей. Специално подготвената изложба пък съдържа архивни снимки, представящи живота и дейността на проф. Божидар Димитров, като може да бъде разгледана в рамките на месец юли в Централно фоайе на Националния исторически музей.

Изложба за Божидар Димитров - Той живя за България

Приятели, колеги и съратници на професор Димитров, сред които проф. Станислав Станилов, зам.-председател на Комисията по култура и медии към НС, академик Васил Гюзелев, г-жа Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, архитект Юли Фърков, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ и много други почетоха паметта му като споделиха лични спомени и преживявания.

В присъствието на колеги и близки приятели г-жа Екатерина Джумалиева прочете и възпоменателен адрес от името на министъра на културата Боил Банов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)