10341467_488

НИМ отвори врати след 70-дневна карантина с тракийското злато

24 май 2020

Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей, който след 70-дневна карантина отново отвори врати за посетители.

В интервю Райна Проданова от музея каза, че посещението в него се извършва при спазване на епидемичните мерки. „За посетителите ясно е очертан пътя, по който те могат да разгледат експозицията.

БГНЕС

Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора – 10, а в най-голямата могат да влязат 30 човека.

 

БГНЕС

Експозицияна се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите“, обяснява Проданова новия ред в музея и уточнява, че работното им време е от 09:30 часа, като най-късният час за влизане е 17:15 часа. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи единствено на 25 май.

Райна Проданова обяснява, че тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемичната обстановка, но в най-голямата зала може да бъде видяна глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

БГНЕС

„Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистроия, Античност, Средновековие“, обяснява Проданова.

 

БГНЕС

В момента на третия етаж, който не работи, се реновира настоящата експозиция се подготвя и нова изложба, която е посветена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на следващия месец.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)