1426586777_0

НИМ с вход свободен на 30 септември за Европейските дни на наследството

30 септември 2017

На 30 септември (събота) Националният исторически музей (НИМ) обявява Ден на отворените врати по повод Европейските дни на наследството. НИМ се включва в общоевропейската инициатива, за да сподели своята загриженост за опазването и популяризирането на националното наследство, като част от общото европейско наследство. Верен на духа на празника, музеят ще отвори за широката публика някои по-рядко показвани зали и ще покаже част от своите фондове.

На Деня на отворените врати музеят посвещава ред инициативи:

- от 11,00 часа ще се състои гала-концерт на лауреатите от Фестивала на българската песен „НОВИ ГЛАСОВЕ И ПЕСНИ”, който се състоя в началото на юни в НИМ. Събитието се организира от Сдружение „Евтерпани” и се посвещава на Международния ден на музиката и Празника на българските певци и музиканти (1 октомври);

- през целия ден на видео ще бъдат показвани снимки и пощенски картички от фонда на музея, посветени на Деня на независимостта, Съединението и други важни исторически събития и личности от историята на Третото българско царство;

- ще бъде отворена за посещение Пленарната зала, в която на 10 ноември 1989 г. бе обявено, че Тодор Живков пада от власт.

Гостите на НИМ ще могат да видят и голяма част от прочутите ни тракийски съкровища – Панагюрското и Боровското, които само допреди месец гостуваха в Лувъра в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“.

Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити и съдове и с пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, живял в средата на IV в.пр.Хр., които също гостуваха с голям успех в Лувъра, отново са експонирани в залите на НИМ.

Работното време на НИМ в деня със свободен вход е: 9:30 – 18:00 часа.

снимка: artday.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)