470057-970x600-1

Нова година на плажа Копакабана

13 декември 2015

В първите секунди на 2016-а 34 000 светлинни ракети ще целунат с огнена страст небето над бразилския град Рио де Жанейро, предаде АФП. Шестнайсетминутното шоу, комбинирано със самба, ще даде началото на година, пълна с надежди и очаквания година. През 2016 г. са първите за Южна Америка Олимпийски игри.

Два милиона души ще превземат плажа Копакабана, за да гледат фойерверките, свързани и звуково със спортното събитие в бразилската музикална прегръдка. От 11 плаващи платформи, закотвени навътре в морето пред него ще бъдат изстреляни 34 000 ракети. Теглото на фойерверките в чест на Новата година е 24 тона.

Празникът ще отбележи и стогодишнината на популярния огнен танц самба, според Ди Мело. Облечени в бяло, както изисква традицията, много жители и туристи ще положат своите дарове към Йеманжа, богинята на морето в афро-бразилски култ. Някои от тях ще се облекат в червено с копнеж по любовта, или в жълто и златно с пожелание за повече пари. Те ще пуснат в морето малки саморъчно сглобени лодки с цветя, парфюми, червила, огледалца, свещи и ще следят тревожно дали Иеманжа ще ги приеме и ще изпълни желанията им, или ще ги върне на брега.

Да прескочиш седем вълни или да изядеш 12 зърна грозде, за да се изпълнят желанията. Леща, за привличане на „късмет и успех“ и в никакъв случай пилешко, за да се избегне връщане назад. Това са част от местните суеверия.
Бразилците ще изпълняват тези ритуали с пълното съзнание, че 2016 г. ще бъде година, белязана от присъствието на сериозна политическа и икономическа криза. /БГНЕС

снимка: fotografia.folha.uol.com.br

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)