Нова Зеландия

Нова Зеландия – една непозната земя в интересни факти

12 февруари 2016

Нова Зеландия е онази далечна земя, която всички сме чували, но за която не знаем много. Държавата, находяща се в югозападната част на Тихия океан, се състои от два големи и множество по-малки острови. Нова Зеландия е изолирана от други острови и континенти, които се намират на големи разстояния от нея и граничи с Тасманово море, с Тихия океан, с Нова Каледония и Антарктида, която се намира на 2500 километра. Някога тези територии са били известни като Тера Аустралис Инкогнита – непознатата южна земя отвъд Екватора. Като гледаме кадрите, май наистина това определение й отива. 

f6_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer

Известно е, че Нова Зеландия е част от Британската общност. Короната на Нова Зеландия е на главата на английската кралица Елизабет. Но има редица не особено популярни факти за страната, които й придават особени щрихи и биха заинтригували всеки пътешественик. Ето защо избираме да ви разкажем за нея чрез тези 10 интересни факта:

1-Wellington-New-Zealand

1. Някога Нова Зеландия е била част от територията на Ню Южен Уелс, който днес е част от нея и неин най-стар щат.  Когато се обединява във федерация  в началото на 20-ти век, на страната е предложено да е част от новата държава,  но тя отказва.
2. Нова Зеландия е една от трите страни в цял свят, които имат два равноправни химна. Това са английският химн „Бог да пази Кралицата” (God Save the Queen/King), който е официален химн на Великобритания и Канада, и  „Бог да защити Нова Зеландия” (God Defend New Zealand). Другите страни с по два химна са Дания и Канада.

f2_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer
3. Страната е първата страна в света, предоставила избирателни права на жените – през 1893 г.
4. Първите заселници  на района са полинезийците, а първият европеец, който стъпва на островите е холандецът Абел Тасман. Той достига до Нова Зеландия през 1642 година,  на път от открития малко преди това остров Тасмания, но маорите убиват няколко човека от екипажа и го принуждават да напусне.  Европейците се завръщат на островите  едва през 1769 г. – англичанинът Джеймс Кук пристига  в региона и  начертава карта.
p2_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer

5. Кивито, разпространено на територията на островите, е единственият род от семейство Безкрили птици (Apterygidae) и най-малкият по размер представител на разред Щраусоподобни. Тези птици са ендемични за региона и се срещат само в  Нова Зеландия, никъде другаде по света и  единствената в света птица без опашка и една от малкото, които не могат да летят. 

f5_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer
6. Когато европейците пристигат на островите, те вече са населени от маорите.  Нова Зеландия е най-късно заселената земя в процеса на човешката миграция. Маорите са заселили този район три-четири века преди Кук. Днес те представляват 15 % от населението на страната.

s2_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer

f1_seascape_retreat_banks_peninsula_pattersons_yatzer

7. В контраст със съседна Австралия, която е най-старият континент на планетата, ерозирал, без активни вулкани и земетресения, островите на Нова Зеландия са вулканични и млади. Страната  е често разтърсвана от вулканични  изригвания и  земетресения.   Южните Алпи са най-младата и най-бързо растящата планинска верига на Земята, а вулканичното плато в северните части на страната преминава през Тихоокеанския огнен пръстен, известен с неспокойния си   нрав.

new-zealand-hobbit

8. Страната  е сред държавите с най-голямо съотношение между хората и животните в света. Едва 5% от съществата на островите са хора.  Броят на овцете е 40 000 000, спрямо десет пъти по-малко хора.
9. Нова Зеландия разполага с най-много книжарници на глава на населението. На всеки 7 хиляди  човека се пада по една книжарница, в сравнение да речем с Великобритания, в която съотношението е 1:19 000.
10. Селското стопанство и еко туризмът са основните отрасли на страната, която е сравнително бедна на природни изкопаеми.

Възбудихме ли вече  пътешественическите ви страсти?

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)