5e_68vplx

Нова карикатура на ”Шарли Ебдо” предизвика полемики

23 август 2017

Карикатура в новия брой на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“, посветена на атентатите в Каталуния, предизвика полемика във френските социални мрежи.

През януари 2015 г. списанието стана мишена на кървав джихадистки атентат с 12 жертви, отговорност за който пое организацията „Ал Каида в ислямския Магреб“. Убити бяха карикатуристи и водещи сътрудници на изданието.

Целта на атентаторите беше да накажат откровено атеистичното и провокативно списание за публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

На новата карикатура на първа страница в най-новия брой се вижда отдалечаващ се микробус, двама мъртви пешеходци и текст „ислямът, религия на вечния мир…“.

Преди публикуването в печатното издание сатиричната рисунка беше разпространена първо във Фейсбук, където предизвика язвителни обвинения в ислямофобия или изказвания в подкрепа.

В Туитър темата „Шарли Ебдо“ беше сред най-обсъжданите във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Редакцията на списанието не реагира на молбата на Франс прес за коментар.

В редакционна статия със заглавие „Щраусите на почивка“, директорът на изданието – Рис, който беше тежко ранен при атентата през 2015 г. – изразява съжаление, че днес никой вече не си задава въпроси за ролята на исляма в идеологията на групировката „Ислямска държава“.

„Интензивното промиване на мозъка успя да ни накара да приемем, че религиозната тематика не трябва да се обсъжда“, отбелязва той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)