Берен и Лутиен

Нова книга на Дж. Р. Р. Толкин очакваме през декември

23 ноември 2017

„Берен и Лутиен” на Дж. Р. Р. Толкин е новата книга, която издателска къща „Бард” обявиха, че ще издадат. Тя се очаква да излезе на 11 декември 2017 г. Изданието ще бъде илюстрирано и с твърда корица, подходящ подарък за всички ценители на фентъзито. Кристофър Толкин, третия син на известния писател има важна роля за издаването книгата, тъй като редактира и оформя историята. Автор на илюстрациите е Алън Лий, чийто произведения са публикувани и в други книги на автора, като „Децата на Хурин” (Бард, 2007).

Световната й премиера беше през тази година през пролетта.

Берен и Лутиен

Една от великолепните илюстрации в английското издание
Автор: Алън Лий

За книгата:

Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион“ – митовете и легендите за Първата епоха на света, замислени от Дж. Р. Р. Толкин. Той се завръща от Франция след сражението при Сома в края на 1916 г. и написва това предание през следващата година.

Основен и непроменен елемент от историята е съдбата, която помрачава обичта на Берен и Лутиен – защото Берен е простосмъртен мъж, а Лутиен е безсмъртна елфическа дева. Баща й, могъщ елфически владетел, е силно
настроен срещу Берен и му възлага невъзможна задача, която да изпълни, ако иска да се ожени за Лутиен. Това е ядрото на легендата; и то води до върховно героичния опит на Берен и Лутиен заедно да откраднат Силмарил от най-могъщото от всички зли същества – Мелкор, наричан Моргот Черния враг.

В тази книга Кристофър Толкин се е опитал да извлече историята на Берен и Лутиен от мащабната творба, в която е вградена; но самата легенда се променя, създава нови връзки с по-общото повествувание. За да покаже част от процеса, чрез който тази Велика легенда на Средната земя се е развивала през годините, той
разказва историята с бащините си думи, като дава най-напред първоначалната й форма, а после откъси в проза и стих от по-късни текстове, които илюстрират променящия се замисъл. За пръв път представени заедно, те разкриват събитийни и повествувателни аспекти на легендата, които впоследствие са загубени.

Берен и Лутиен

Една от великолепните илюстрации в английското издание
Автор: Алън Лий

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)