zamarsen_vazduh

Нова платформа показва замърсяването на въздуха в София

28 декември 2019

Столичната община представи собствената си мониторингова система, която показва в реално време чистотата на въздуха в София. Тя започва да действа от днес, а целта ѝ е да бъде естествено продължение на системите на гражданските инициативи за замърсяването на въздуха.

Измерванията от станциите се предават към облачна платформа за съхранение, визуализация и последващ анализ.  Всеки може да провери актуалните показания на станциите и състоянието на различните замърсители, както и история на показанията от последните 14 дни.

Инсталираните от Столична община 22 сензорни станции са една от дейностите по пилотен проект АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по програма Балкани – Средиземно море (2014-2020). В него  Столична община е водещ партньор с още четири града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

22  станции, представляват съвкупност от измервателни сензори, които проследяват основни замърсители като ФПЧ10, ФПЧ2.5, азотен диоксид, серен диоксид, озон, въглероден окис, както и метеопараметри като температура, влажност и налягане. Сензорните станции позволяват бъдещо надграждане с допълнителни сензори (например за шумово замърсяване).

„Всяка една от тези станции дава информация за различни параметри – фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид. Всичко това в комбинация с различни климатични параметри”, обясни Мирослав Гечев, представител на фирмата изпълнител.

„Необходимо ни е време от четири сезона, за да можем да оценим за еквивалентност данните, които са събрани, и респективно те да станат част от системата за взимане на решения на Столична община”, каза Йоана Христова, заместник-кмет по околната среда в Столичната община.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)