zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-10

Новият Порт на Антверпен по проект на Заха Хадид

01 октомври 2016

Заха Хадид, която скоро ни напусна, продължава да живее своя живот с реализираните проекти. Невероятният архитект, който задължително ще запише своето име в световната история на архитектурата, днес още веднъж ни напомня за себе си. Наскоро в Антверпен бе открита реновацията на Порта на града, изпълнена по неин проект.

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-1800

Отново сме свидетели на една револючионно нова форма, едни обеми и архитектурни решения, които си остават запазен знак на Заха Хадид. Това е сграда, която превръща една сравнително изоставена и банална докова сграда в модерен акцент на целия район.

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-02

Проекта за надстройка и реновация на сградата на Порта на Антверпен е създаден, за да обедини над 500 служители, работили в различни отделни сгради преди това в едно общо пространство. Архитектурната форма на надстройката е повече от атрактивна и прилича на развято платно на кораб.

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-09

Новата структура е обърната към река Шелда и с фасетираната си  остъклена фасада отразява променящите се тоновете и цветовете на водата и небето на града. Старинната сграда, функционирала преди време като пожарна, е образец на фламандския индустриален стил от миналия век.

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-06

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-04

Изоставената пожарна също генерално е реновирана и е интегрирана чудесно с новия проект, така, както сама Заха Хадид би могла да го направи. Старото и новото – в красива архитектурна прегръдка на порта на Антверпен!
Има и още една символика, която архитектката е въплътила и интерпретирала с този проект. Антверпен е известен още и като  „града на диамантите“ и надстройката би могла да се възпроеме и като един отлично фасетиран диамант, като едно бижу, разположено сред море, докове, кораби и история.

zaha-hadid-architects-port-house-antwerp-belgium-designboom-08

снимки: designboom

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)