16174906_10155054033187450_1727803211021201251_n

Новият сорт ябълка – „Беновска превъзходна“

20 януари 2017

Със сигурност сте попадали на онзи приятен виц, в който се казва следното: „Три ябълки променили света: първата, от която Ева отхапала; втората, която ударила Исак Нютон по главата; третата, която създаде Стив Джобс!“ Е, вече можем да претендираме, че „и ний сме дали нещо на светът“, а именно тенденцията да се хвърлят ябълки по бивши и настоящи президенти! Новата „мода“ се опитва да въведе Илияна Беновска. Още в изборната нощ след втория тур на президентския вот тя хвърли по Румен Радев ябълка, която той успя ловко да улови. Вторият случай беше, по време на пресконференцията на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова. Тогава Илияна извади от чантата си ябълка, докато питаше държавния глава на финалния му брифинг какво са му платили, за да стане проводник на американските интереси и да нажежи до червено отношенията с Русия. В момента, в който го нарече „гнила ябълка“, Беновска държеше плода в ръцете си и щеше да го метне по Плевнелиев, но гард на НСО й го взе, след което тя беше изведена от залата.

И понеже си говорим за ябълки, нека заедно си припомним още няколко „знаменити“ такива. Например – прословутата ябълка на раздора. Според древногръцката митология тя била подхвърлена на сватбата на Тетида и Пелей от богинята на раздора Ерида, а върху нея имало надпис: „На най-хубавата“. Тази ябълка, която била откъсната от градините на Хесперидите, била и причината трите богини Афродита, Атина и Хера да се скарат за коя от тях е била предназначена тя. Афродита спечелила с измама. Именно този надпис станал повод за гибелното съперничество помежду им, а впоследствие и за Троянската война, тъй като всяка от трите смятала, че тя е най-хубавата.

Не можем да подминем и ябълката, която злата мащеха приготвила за Снежанка, за я отрови с нея. Или пък онази ябълка, която, според легендата, швейцарският герой Вилхелм Тел, трябвало да простреля, но сложена върху главата на сина му. Има и още една ябълка – тази от приказката на Ран Босилек, в която имало една лоша хала, която редовно крадяла единствената ябълка от дървото в двора на едно сиромашко семейство. Всъщност, да не си помислите, че намеквам, че и Илияна Беновска е такава хала. Опазил ме, Бог! Просто се опитвам да си припомня за всички ябълки, за които някога съм чувал и чел.

Е, ето че вече списъкът може да се допълни с „нова“ ябълка. И си мисля, че Аграрният университет в Пловдив трябва да вземе мерки! И да селекционира нов сорт от този плод. Името, естествено, би трябвало да бъде „Беновска превъзходна“! И Илияна вече спокойно да може да използва собствени „муниции“.

Но не спирам дотук с предложенията! Например, добре позната българска народна песен „Мятало Ленче ябълка“ вече спокойно ще може да се казва „Мятало Илиянче ябълка“. Поп фолк индустрията също може да се вземе в ръце и да направи кавър на стария хит „Камъните падат“, който съвсем закономерно да се нарече „Ябълките падат“.

16128871_591881947677932_32312455_n

P.S. Явно е, че не само аз имам идеи за промени, защото във Фейсбук вече се появи и предложение за ново лого на Националната служба за охрана.

текст: Марио Трифонов
снимки: Фейсбук

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)