въздуха

Нови сензори за измерване на качеството на въздуха в София

30 януари 2019

22 сензора за измерване качеството на въздуха ще бъдат разположени на различни геоидентифицирани локации в Столична община до края на годината. Те ще бъдат част от Отворена платформа за мониторинг, която ще позволява визуализиране и анализ на данни и от други мрежи за мониторинг, включително и от сега съществуващите мониторингови станции за отчитане качеството на въздуха на ИАОС, съобщават от Софийска община.

Сензорите за отчитане качеството на въздуха ще бъдат поставени до метростанциите „Люлин” и „Джеймс Баучер“, до Обръщалото на трамвай № 10 при „Западен парк”, на бул. „Президент Линкълн“, до читалище „Искра“ в „Орландовци”, на Централна автогара, до Поликлиника „Враждебна”, до Центъра за заразни болести, до Военно-медицинска академия, на ул. „Мими Балканска“, до НИМХ – БАН, до Зимния дворец, до стадион „Раковски“, до 29. ДКЦ в „Борово”, до АИС „Хиподрума” и до читалище „Св. Св. Кирил и Методи“ в кв. „Драгалевци”, както и в непосредствена близост до районните администрации на районите: „Надежда”, „Красна поляна”, „Подуяне”, „Овча купел”, „Искър” и „Студентски”.

„Използвахме научнообоснован път за намиране на точните локации, на които да бъдат поставени сензорите. В рамките на 2019 г. предстои да поставим и самите сензори и да започнем да генерираме данни от тях.“ Това обяви зам.-кметът по околна среда в Столична община – Йоана Христова, по време на представянето на точните локации пред членовете на Постоянната комисия по околна среда към СОС днес.

За идентифициране на точните места е използван геопространствен мултикритериен анализ, който се обосновава на пространствено съчетание на редица фактори, между които цифров модел на релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването, демографските данни. Моделът отчита особеностите на Софийската котловина, както и западно-източните преносни ветрове, характерни за София.

Идентификацията на местата за разполагане на сензорите, както и цялостното изграждането на Отворената платформа от данни за въздуха, се реализират по проект „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ (AIRTHINGS), финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020) на Европейския съюз. Столична община изпълнява проекта в партньорство с още 5 балкански институции – общини, университети и НПО организации, представляващи градовете Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

Вижте още: Борим мръсния въздух със стандарти за въглищата и брикетите

снимка: Детайл от картата с разположението на новите сензори/sofia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)