Нови технологии черпят енергия от самите нас

Нови технологии черпят енергия от самите нас

12 януари 2015

Десетки компании от цял свят вече предлагат иновативни продукти за захранване на потребителски устройства, които използват силата на движението или топлинната енергия на тялото.
Много експерти обаче смятат, че пазарът на тези технологии може да „експлодира”, благодарение на електронните устройства, които се разработват за „интернет на нещата” (IoT), пише GreenTech.bg.

„Това е огромно нещо”, казва Греъм Мартин, главен изпълнителен директор на алианса EnOcean – група от предприятия от Сан Рамон, които разработват безжични технологии за улавяне на енергията. При „интернет на нещата”, за който се очаква да включа милиарди дребни устройства, ако всички тези джаджи биват захранвани с батерии, ние ще имаме огромен проблем, защото на света няма толкова литий. „Така че много от тях ще трябва да черпят енергия по друг начин”, казва Мартин.

Енергията от тялото е предпочитана за новата технология. Когато материята се разтяга или смачква, то движението на атомите създава електрически заряд. Автоматичните часовници използват тази концепция от десетилетия. Те сами се „навиват” от движението на ръката на потребителя. Сега обаче концепцията търси място и в множество други устройства.
Гигантът в потребителската електроника Philips продава устройство, което безжично управлява осветлението в стаята, захранвайки се само от докосването на пръста. Подобен ключ за лампа, разработен от EcoHarvester, бе показан на изложението CES в Лас Вегас – то добива своята енергия, когато някой просто го настройва.
Енергията на краката ни също има огромен потенциал, според енергийния консултант Кристин Херцог. Генерирайки електроенергия от ходенето на учениците по коридорите, „училищата биха могли да впрегнат топуркането на малките крачета, за да задоволяват някои от енергийните нужди на сградите си”, пише тя в блога си.
В действителност някои европейски нощни клубове вече използват такава технология. Те имат подове, които черпят енергия от ударите на краката на хората, танцуващи в дискотеките.

Apple е възприела малко по-различен подход. В рамките на патент, получен през миналата година, компанията от Купертино предложи използване на магнити в близост до платка с отпечатани на нея рулони за производство на електроенергия. Така когато потребителят разтърсва системата или когато се разхожда или тича, докато държи устройството, то ще генерира енергия. Apple предвижда използване на технологията за видео-рекордери, камери, лаптопи и други устройства.
Компанията Bionic Power от Канада пък е разработила наколенка, която генерира електричество при ходене. С нея канадските и американските войници могат да зареждат електрониката, която носят, докато ходят.
Топлината на тялото също може да произвежда енергия. В конкурс за иновации през май Intel даде награда от 5000 долара за концепция за преобразуване на температурната разлика между тялото на човека и специална „дреха”, която той носи, в електричество за мобилни джаджи. Подобна технология за оползотворяване на топлината на тялото се разработва от Perpetua от Корвалис, Орегон. Тяхната система осигурява електричество за устройства, които помагат на спортисти, пациенти и парамедици.
Използването на звука за захранване на устройства е друг вариант за добиване на енергия. Инженери от Университета Станфорд вече тестват интелигентни микрочипове, които създават електричество от ултразвук. Те могат да се използват за захранване на имплантируеми изделия за анализ на нервната система на човека или за лечение на определени болести.

Асоциацията за текстилни изследвания в Испания пък предлага тъкан, която може да извлича енергия от заобикалящите ни радиовълни. Тази енергия може да захранва сензори в дрехите – например за мониторинг на сърдечния ритъм при пациенти или други жизненоважни измервания.
Изследователската компания IDTechEx е изчислила, че годишните продажби в световен мащаб на подобни технологии за добив на енергия могат да достигнат обем от 2,6 милиарда долара до 2024 г. Според WinterGreen Research, продажби на тези технологии ще възлязат на 4,2 милиарда долара още през 2019 г.

снимка: yankodesign.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)