новогодишни обичаи

Новогодишните обичаи по света

01 януари 2019

Какви са новогодишните обичаи по света? В празничната нощ датчаните похапват сладкиш, украсен с национални знаменца. Мексиканците пък слагат куфар пред вратата, пише Dw.com.

copenhagen-142711_960_720

Дания
Настъпването на Новата година в Дания ознаменуват две значими събития: Новогодишното приветствие на датската кралица Маргарет, което се излъчва в 18.00 ч. на 31 декември, и 12-те удара на часовника на кметството в Копенхаген в полунощ. Датчаните празнуват настъпването на Новата година с приятели, хубаво ядене, шампанско и специален датски сладкиш (Kranasekage), украсен с национални знаменца. Фойерверките и ракетите също са неотменна част от настъпването на Новата година. В Новогодишната нощ най-големите смелчаци се гмуркат в студените води на Копенхагенското пристанище.

greece-2549507_960_720

Гърция
Фойерверките и „пиратките“ не са широко разпространени в Гърция. Гърците празнуват настъпването на Новата година в семеен кръг, играят карти и хвърлят зарове. Поверието гласи, че който спечели на карти, ще има късмет през цялата година. А който загуби, ще има щастие в любовта. В Гърция и Кипър хората празнуват още един празник на 6 януари. Със скок в студените води те празнуват кръщението на Исус от Йоан Кръстител и явяването на Светия дух. С този ритуал гърците прогонват и злите духове.

vienna-3880488_960_720

Австрия
Широко разпространен обичай в Австрия е даряването с различни талисмани. Малки прасенца и други фигурки от олово или шоколад са сред любимите талисмани на австрийците в Новогодишната нощ. Към традицията спада разбира се и голям фойерверк в полунощ, както и чаша шампанско. Старата част на Виена е любимо място за празнуващите млади хора. Още в следобедните часове младите австрийци се събират по улиците около катедралата „Свети Стефан“. А вечерта някои предпочитат да се насладят на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Още преди часовникът на катедралата „Свети Стефан“ да отброи последните часове на старата година, много австрийци вече са превърнали стария град в най-големия дансинг. В новогодишната нощ тук се събират до 800 000 души.

bratislava-2544041_960_720

Словакия
С „Новогодишен маратон по мостовете“ Братислава въведе нова традиция в новогодишните празници. Хората пробягват мини-маратон от 10 000 метра през всичките мостове на Дунава между северната и южната част на словашката столица.

madrid-2713916_960_720

Испания
По традиция голямото Новогодишно парти се провежда на историческия площад „Пуерта дел Сол“ в центъра на Мадрид. Всеки испанец носи със себе си и 12 гроздови зърна. При всеки удар на часовника на площада, хората изяждат по едно зърно грозде. Поверието гласи, че така те ще бъдат щастливи през Новата година.

ethiopia-643406_960_720

Етиопия
„Melkam addis amet!“ Това пожелание за добруване и мир през Новата година етиопците споделят на местния амхарски език на 11 септември (във високосни години на 12-ти). Източноафриканската страна следва един особен вариант на кoптския календар и понастоящем е на седем и половина години назад от нашето летоброене. Тази година етиопците празнуваха настъпването на 2007 година. Новогодишният празник е посветен на Йоан Кръстител и се казва „Кidus Yohannes“.

cape-town-1562907_960_720

Южна Африка
Хората в Южна Африка посрещат Новата година с карнавал. Грандиозният спектакъл, в който участват около 10 000 души с фантастични костюми е посветен на „Emancipation Day“, денят в който през 1830 година са освободени робите в Южна Африка. За карнавала в Кейптаун обикновено се събират над 100 000 души.

mexico-2014178_960_720

Мексико
Подобно на испанците, мексиканците също изяждат по едно зърно грозде при всеки удар на камбаните в полунощ. Всяко зърно грозде отговаря на едно желaние за Новата година. Много мексиканци носят жълто или червено бельо в новогодишната нощ – за щастие в любовта и успешен бизнес през Новата година. Всеки мексиканец слага пред вратата си по един куфар, който трябва да дари стопанина с многобройни екскурзии през Новата година. В някои южни региони на Мексико, хората изгарят кукли, които символизират отиващата си стара година.

Снимки: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)