d6-880x660

Новогодишни ястия по света (част I)

29 декември 2019

Всяка нация има своите кулинарни традиции. Всички те, обаче, си приличат в едно: ястията на трапезата на Нова година или Коледа носят особен смисъл и значение.На нас ни беше много интересно да разгледаме какво приготвят за тези празници хората по света.

Дания

Датчаните традиционно сервират на празничната трапеза печена гъска с пълнеж от сушени плодове, или печено свинско с картофи и червено зеле. За десерт – голяма купа оризов пудинг, който съдържа в себе си вълшебен бадем. Пудингът е много популярен в Дания. Малчуганът, който намери бадема, получава награда.. Пие се топло вино и бира.

d1

Непал

Непалският календар се нарича „Викрам Самват“. Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година. Викрам Самват е с 56.7 години по-напред от слънчевият Григориански календар. Непалската Нова Година се празнува в средата на април. Честват Викрам Самват не толкова на масата, а по-скоро като зрелищни театрални представления с шума на много музикални инструменти. На този ден хапват различни традиционни за индийската и тибетската кухня ястия. Едно от най-популярните яастия е дал бат – прави се от леща, домати, лук, джинджифил, ориз и подправки.

 d2

Италия

В много европейски страни семейният празник е Рождество, а Нова година се отбелязва на шумни улични празненства. Има ястия, които са общи за двата празника. В Италия, колбасът от свинско месо Cotechino задължително се приготвят от домакините собственоръчно. Сервира се на масата обикновено с леща – символ на дълголетие, здраве и благосъстояние.

 d3

Мексико

Мексиканците обичат пикантни и горещи ястия. За празника приготвят Ромеритос с пикантен сос (основни съставки – скариди и картофи), пълнена пуйка, царевица, боб, и сладкиши. Що се отнася до напитките, предпочитат светло вино, пунш и текила.

d4

Великобритания

Традиционна храна на британските по празниците е пуйка със сос от червени боровинки и пудинг за десерт. Пудингът се приготвя няколко седмици преди Коледа и се оставя да узрее, като редовно се полива с няколко лъжици алкохол. Точно тази комбинация от всякакви сушени плодове, захаросани портокалови корички, ядки и алкохол правят пудинга толкова различен и вкусен. Преди сервиране десертът се полива с ром и се пали.

 d6

Виетнам

Във Виетнам, Нова година се нарича Тет и се празнува според лунния календар. Мести се ежегодно между 20-ти януари и 20-ти февруари. Празничните ястия традиционно се приготвят с ориз и месо. Например, свинско месо в кокосово мляко и пирог Банг Чунг (в бамбукови листа се увива смес от ориз и свинско месо, която се пържи).

d5

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)