4 -дневна работна седмица

Новозеландска компания въвежда 4-дневна работна седмица

08 октомври 2018

Тази година компанията Perpetua Guardian, направи експеримент с временно въвеждане на четиридневна работна седмица сред своите служители. Опитът е бил толкова успешен, че сега фирмата окончателно проеня графика си, пише The Guardian.

Близо 250-те служители  са работили по четири дни в седмицата през март и април тази година. Заплащането им не било намалено. Проследилите  процеса изследователи, са установили по-ниски нива на стрес у хората, по-високи нива на удовлетвореност и подобрено чувство за баланс между кариерата и личния живот.

Основателят на Perpetua Guardian Андрю Барнс съобщи, че смята да въведе четиридневната работна седмица перманентно, като подчинените му ще могат да изберат дали да се съобразят с новата практика или пък да продължат по стандартната петдневна. Ако предпочетат втората опция, пак ще могат да се възползват от гъвкаво работно време.

„Продуктивността на компанията ни се подобри много при новия модел. Той просто няма недостатъци“, заявява Барнс.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лийс-Галоуей заяви, че резултатите от експеримента са „много интересни“ и е готов да обсъжда промени в правилата за работно време.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)