Новоткритата глава от Хераклея Синтика е вероятно свързана с ритуал (видео)

30 октомври 2018

Преди дни при проучванията на античния град Хераклея Синтика, край Рупите, археолозите попадат на прекрасно изваяна мраморна женска глава. По изобразените по нея коси са открити следи от оцветяване с охра. Ще има още анализи, преди да бъде направено предположение коя може да е била високопоставената руса дама, скулптирана от качествен мрамор през Римската императорска епоха, съобщават от Archaeologia Bulgarica. Възможно е да се окаже синхронна с мъжката статуя без глава, открита през август пак от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ), под друг градеж на форума.

Хераклея Синтика

Снимка: Archaeologia Bulgarica

И двата артефакта са били положени внимателно под по-късни сгради, което насочва към хипотезата за някакъв ритуал.

„Не става дума за преизползването им като строителен материал. Напротив – и главата, и статуята са заровени с респект, като при погребение. Възможно е жителите на Хераклея Синтика да са вярвали, че така предпазват сградите от природни катаклизми и варварски набези – коментира доц. д-р Людмил Вагалински. – Спомням си за подобен случай в основания пак от гръко-македоните град Хераклея Линкестис (близо до Битоля). И там беше открита мраморна статуя под по-късен зид.“

Находката е пренесена за допълнително почистване и консервация в лабораториите на НАИМ. Главата от Хераклея Синтика ще бъде сред акцентите на Националната археологическа изложба, която по традиция се открива на 14 февруари в София. След това тя ще бъде изложена в постоянната експозиция на Петричкия исторически музей.

Вижте още: Обезглавена статуя излезе от земята при Хераклея Синтика (видео)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)