Новото летище в Пекин – архитектурно чудо от бъдещето (видео)

07 декември 2019

Zaha Hadid Architects създава най-големия летищен терминал в света в Пекин.

Международното летище „Даксин“ в китайската столица е истинско чудо на архитектурата със своя футуристичен изглед и визия.

3-1000x500

 

 

Пътническият терминал, разположен на 700 000 квадратни метра ще стартира с обслужване на 45 милиона пътници, като до 2025 г. се предвижда броят им да достигне до 72 милиона пътници, а по-късно и до 100 милиона.

2-1-1000x500

Архитектурата на летището е наистина уникална: шест радиални форми се движат около централната зона, в стила на традиционната китайска архитектура – с „въртене около двор“. Пътниците могат да се движат свободно от една зона в друга, като могат да достигат до всеки gate (общо са около 80), средно за под 10 минути.

Zaha Hadid Architects е създал един буквално светещ интериор. Шест форми, подобни на венчелистчетата на цвете, сякаш „поддържат“ структурата, като позволяват на естествената светлина да тече през пространството, благодарение на повече от 8000 прозореца.

6-1000x500

Международното летище „Даксин“ е не само функционално, но и зелено. В цялата сграда е инсталирана фотоволтаична система, както и система за събиране и отвеждане на дъждовна вода. Тази системата позволява естествено съхранение и пречистване на до 2,8 милиона кубически метра вода, която се отвежда в езера и потоци.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)