item_1

Новото най-голямо летище в света за $12 млрд. ще бъде завършено до 2025 г.

09 април 2019

На 6 април Летище Ататюрк в Истанбул, което се счита за едно от най-натоварените летища в света със 70 милиона пътници годишно, официално преустанови дейността си. Всички търговски полети бяха прехвърлени към новото водещо международно летище в Турция, което означава, че Новото летище на Истанбул (така е официалното му име – Istanbul New Airport) вече е отворено за бизнес.

Първият полет от новото летище в Истанбул се състоя през октомври 2018 г., а сега е завършена първата фаза на строителството на летището, която включва три писти и 15 милиона кв. фута площи на терминалите.
Има четири фази, които трябва да бъдат завършени до 2025 г., на обща стойност от около 12 милиарда долара.

Новото летище ще е разположено на площ от 76 милиона квадратни метра и в момента може да поеме 90 милиона пътници годишно във фаза първа. Когато цялото летище бъде завършено, то ще може да поеме 200 милиона пътници годишно. Това ще го превърне в най-голямото летище в света по пътнически трафик. 

За сравнение, международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, което в момента е най-натовареното летище в света, има 107 милиона пътници годишно. Ще има 55 000 кв. м. безмитни магазини. Duty Free зоната, вдъхновена от Босфора, ще има седем секции с различни концепции, включително Модна градина (Fashion Garden), Семеен дворец (Family Palace) и Стилен плаж (Style Beach), във всяка от които ще се продават тематично свързани продукти и марки.
Кулата за контрол на въздушното движение в новото летище в Истанбул, която е на 22 мили от Истанбул, е оформена като лале, популярно и символично цвете в турската култура. Докато тя обаче стане готова, българската компания РВД ще управлява трафика на летището.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)