IMGP9712

Нов данък може да оскъпи нощувките в Гърция от догодина

23 октомври 2017

Нов данък върху туризма ще оскъпи нощувките в Гърция от догодина. „Такса престой“, която влиза в сила от 1 януари 2018 г., ще се прилага върху хотели и квартири и ще бъде в размер между 0.50 евроцента и 4 евро на стая за нощ. Хотелите с една и две звезди ще плащат 0.50 евро, тризвездните – 1.50 евро, четиризвездните – 3 евро, и петзвездните – 4 евро. Таксите за стаите и апартаментите под наем ще бъдат между 0.25 и 1 евро, съобщава Greek Travel Pages.

Новият данък е част от пакета мерки за справяне с финансовата криза, които правителството прие през май. Той бе посрещнат с недоволство от бизнеса. Гръцката хотелиерска камара призова кабинета да оттегли мярката с мотива, че тя ще навреди дългосрочно на икономиката.

Държавата очаква да печели 84 млн. евро годишно от него, но икономиката ще загуби 340 млн. евро, заяви председателят на камарата Йоргос Цакирис, цитирайки проучване на консултантската компания Grant Thornton. Според анализа новият данък ще повиши средната цена на стая с 1.9%, което ще намали търсенето и това ще доведе до спад от 2.5% (435 млн. евро) в доходите на хотелите.

„Данъкът ще намали търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт. Независимо дали пряко, ако бъде прехвърлен на потребителите, което означава, че цените ще се покачат, или непряко, ако бъде абсорбиран от хотелите, които значи, че приходите им автоматично ще спаднат, след тях и финансовите им резултати, което ще намали инвестициите и ще доведе до по-ниски оценки за качеството на предлаганата услуга“, каза Цакирис. Според проучването новият данък ще унищожи и 6000 работни места.

Данъкът ще ограничи дългосрочно развитието на туристическия бизнес и истинските му последствия ще се усетят след около три години, заяви председателят на Гръцката туристическа конфедерация Янис Рецос. „Пълният мащаб на последствията няма да се види през 2018 г., тъй като много договори и резервации са вече сключени“, каза той. „Гърция вече е смятана за скъпа дестинация в сравнение с конкуренцията… Когато геополитическата ситуация в държави като Турция и Египет спре да работи в полза на Гърция, туризмът ще се изправи пред проблеми.“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)