нов закон

Нов закон в Италия – ресторанти и супермаркети могат да раздават храна

07 февруари 2018

Италианското правителство прие с мнозинство нова серия закони, насочени към съкращаване на изхвърляното огромно количество хранителни продукти всяка година.

Законопроектът за който са гласували 108 сенатори, поощрява клиентите да си взимат от кафето недоядената храна и създава и благоприятен климат за фермерите и супермаркетите, които планират да раздават храна на нуждаещите се.

Нов закон

снимка: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Целта на закона е съкращение (поне с половин тон) на количеството изхвърляна храна ежегодно. В Италия към днешна дата се изхвърля около 5 тона храна всяка година. По време на гласуването на проектозакона, против са се изказали само двама сенатори и един се е въздържал.

Фото: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

снимка: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Министрите заявяват, че продоволствените разходи струват на бизнеса и семействата в Италия около 12 милиарда евро на година, а това се равнява на около 1%  от брутния вътрешен продукт на страната. 

нов закон

снимка: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

Италия има и държавен дълг в размер на 135 % от БВП и този показател се е увеличил с  1/5 от 2003 година насам. Степента на безработица сред младежите е около 40 %, а близо милион италианци живеят бедно. Ето защо такова количество изхвърляна храна се счита за неоправдано.

Преди 3 месеца въсшият съд на Итлия  постанови, че кражбата на неголямо количество хранителни продукти поради глад не е пресъпление. Новите закони за насочени към улесняване процедурите за даряване на храни.

нов закон

снимка: pixabay.com (CC0 Creative Commons)

 

източник: likeni.info

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)