zakon-e1498649177801

Нов пакет промени в редица закони

06 декември 2018

При подновяване на лична карта, паспорт или шофьорска книжка ще можем да получим новия документ по пощата с куриер. Това предложение съдържа нов пакет от промени в редица закони, сред които и Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предложен днес за обществено обсъждане от Министерския съвет. Въвежда се изцяло нова глава „Административно обслужване”, която регламентира различните по вид административни услуги, както и служебния обмен на информация между различните органи и институции. Целта на промените е да се облекчат гражданите и бизнеса при осъществяването на различни по вид административни услуги, които обикновено са съпътствани от бюрократични спънки.

При подновяване на лична карта, паспорт и шофьорска книжка, но само при условие, че датата на издаване на новия документ е след датата на валидност на предходния, гражданите ще могат да го получат директно по пощата. Куриерската услуга ще се случва чрез лицензиран пощенски оператор, с който МВР има договор.

Сред предложените от Министерския съвет промени е и предвидената забрана за чиновниците да ни искат копие от личната карта, освен ако това не е изрично предвидено в специален закон. Така вместо за щяло и нещяло да предоставяме копие от личните си данни, ще бъдем длъжни да показваме документите си основно, за да удостоверим самоличността си.

Една от предложените разпоредби в АПК въвежда срок от три дни за извършване на административната услуга, ако няма друго разпореждане в специален закон. Размерът на експресната услуга също е регламентиран, като се въвежда условието, че той не може да бъде повече от 2 пъти по-висок от размера на таксата на предоставянето на услугата в определения в специалния закон срок.

Промените предвиждат още от 7 на 3 дни да се свие срокът за съставяне на акт за раждане. Болниците ще могат да съобщават за раждането по електронен път, като времето, според новите предложени промени, е намалено от 5 дни на 24 часа.

Урежда се и възможността актът за раждане да бъде получаван директно в болницата и от там да бъде връчван на родителите на новороденото.
Сроковете за съставяне на акт за смърт, пък, ще включват почивни дни и официални празници.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)