TON_7930May-16-2016

Нора Ампова отново поглежда към щраусите

17 юни 2016

Нора Ампова, нашумя преди време със своите щрауси, които нарисува за клипа на Графа към „Дим да те няма“. Подобно творческо сътрудничество е съвсем закономерно, имайки предвид, че е израсла в небезизвестното семейство Ампови – майка ѝ и баща ѝ са в основата на триото „Спешен случай“, а брат ѝ Владимир е един от най-успешните изпълнители и композитори на популярна музика в България.

Nepukisti

Нора Ампова е родена на 26 януари 1989 в София и е завършила Художествената академия в класа на проф. Андрей Даниел. Макар и сравнително млада, има зад гърба си вече няколко изложби – в съдружие и самостоятелни. Картините на Нора Ампова са провокативни, промислени, пробуждащи. Едно току-що напуснато пространство, в което човешкото присъствие е само спомен, само дъх. И други – реплики към стари майстори. Младата художничка спечели тазгодишната традиционна награда за изкуство на официалния партньор на Наградите за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“ - УниКредит Булбанк.

TON_8163May-16-2016

С новия си проект, озаглавен „Криеница“, с който Нора Ампова отново се връща към щраусите, тя ще гостува в Общинската галерия в гръцкия град Митилини между 16 и 30 юни. Експозицията е част от календара на събитията за Световния ден на бежанците (20 юни 2016). „Криеница“ е вдъхновена от събитията от 2015/2016 извънредните ситуации с бежанците в Европа и тяхното въздействие върху Лесбос, където художничката живее в момента и създава проектите си за изложбата. „Криеница“ представя един безпристрастен поглед към разрушителните ефекти от войната. В творенията, провокиращи мисълта, се сливат ирония, самокритика и хумор, и са вдъхновени от личния опит и всичко, което ни заобикаля. В „Криеница“, Ампова коментира обществото чрез замяната на човека с щрауса.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)