business-2879465_960_720

Носенето на вратовръзка влияе неблагоприятно на главния мозък

11 юли 2018

Носенето на вратовръзка влияе неблагоприятно на главния мозък, смятат лекари от германската университетска болница Шлезвиг-Холщайн, предаде РИА Новости. Резултатите от проучването са публикувани в списание „Неврорадиология“.

Лекарите стигнали до извода, че вратовръзката стяга сънните артерии, което влияело негативно на мозъка. Изследователите са работили само с 30 мъже. Те обаче са установили статистически значим спад във функционирането на мозъка на тези, останали с вратовръзка по време на изследването с ядрено-магнитен резонанс. Кръвоснабдяването на мозъка в този случай намаляло със 7,5%. Подобен спад не предизвиква видими симптоми, но е достатъчен, за да намали когнитивните функции.

Половината са помолени да носят вратовръзка, за да им направят ядрено-магнитен резонанс. Останалите са били без аксесоара. На тях също е направено изследване. Резултатите показали, че вратовръзката намалява мозъчното кръвообращение.

В анализа си учените отбелязват, че за много компании и професии дрескодът включва вратовръзка и риза. В същото време никой от работодателите не мисли за вредата от това „социално приемливо удушване“.

Резултатите потвърждават колко по-подходящ е небрежният стил на облекло, въведен в Силициевата долина. Негови привърженици са Марк Зукърбърг и покойният Стив Джобс.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)