Senior man and women being photographed in snow

Носете слънчеви очила и през зимата

19 декември 2016

Зимното слънце е не по-малко опасно от лятното, причината за опасенията са ултравиолетовите лъчи, твърди „Таймс ъф Индия“, ето защо е нужно да сме със слънчеви очила и през зимата.

Понякога, през този сезон, ултравиолетовото излъчване е дори по-интензивно. Зимата тялото ни е покрито с дрехи, но очите остават открити и подложени на слънчево влияние на 100 процента.

Слънцето може да предизвика изгаряне на очите и дори по-дълбоки увреждания на роговицата и конюктивити. И понеже очите не са защитени, може да се появи макулна дегенерация, катаракти, фотокератит. При това опасни са не само преките слънчеви лъчи, но и излъчването, отразено от снега и леда. Дори има такова понятие като „снежна слепота“, когато снегът не трябва да се поглежда без очила. Това състояние може да предизвика времена слепота за 24-48 часа.

Сред отклоненията, свързани с ултравиолетовото излъчване, са също пингвекулата и птеригиумът. Те са свързани с образуването на доброкачествени, но болезнени израстъци и отлагания в роговицата, както и на конюктивит. А при продължително въздействие на ултравиолетовите лъчи може да се развие и рак. Затова лекарите настояват през зимата да се носят слънчеви очила. /БГНЕС

снимка: freespirittravelinsurance.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)