dam

„Нотр Дам“ – сажди и провидение за Божествената хармония!

16 април 2019

Какво е „Нотр Дам“ ли? Пластове история и енергии. Векове на преклонение пред Божественото. Да! И много други страсти и емоции, олицетворение на европейските християнски ценности!

Преди година, дъщеря ми (на 13 години),  поиска да отидем и посетим Парижката Света Богородица. Малката е продукт на съвременното поколение, което не спира да чати и да виси по интернет и определено се изненадах защо иска да посети точно това място. Отговорът ме шокира: „Защото искам да видя събрани много каменни горгонски демони на едно уж Христово място!“. Признавам, че ми бе трудно да асимилирам мотивацията й, но съзнавайки измеренията на съвременното хейтърско младо поколение се опитвам да намеря отговори.  След минутно мълчание казах – тръгваме – за да видиш, че над всичките тез злини и демони е едно – Христос! Той е отгоре!

Екскурзията е обичайна – такава, каквато се е случила на милиони туристи по света. Важно ми бе, че когато бяхме там, дъщеря ми даже не ги отрази горгонските демони – гледаше Олтара, приказните цветни розетки,  Трънния венец на Иисус …. И повече и дума не обели за демоните.

250 години градеж. Почти 1000 години съществуване. ТЯ – „Нотр Дам“! Камък по камък създавана. Поколение след поколение се е старало да я съгради. Да остави нещо след себе си и да увековечи религията си. В един град, който е  и ще бъде световна столица на Европейската култура и ценности.

Защо 13 милиона туристи всяка година посещават тази сграда?
Защо 7 века стои непокътната и проповядва със себе си и извисява принадлежността на Франция и Европа към Христовата вяра?
Защо когато английският крал Хенри V, влизайки в Париж след Стогодишната война,   заповядва да не се докосва тази Катедрала?
Защо руският цар Александър I, триумфирайки в Париж над Наполеон казва – „всичко друго, но не смейте да пипате „Нотр Дам“!“
Защо нацисткият генерал, на който е разпоредено да срине Париж му е казано – без „Нотр Дам“?
Защо векове наред победоносни или каквито и да е диктатори, променяйки съдбите на милиони, не посмяват и да докоснат това светилище?

Ами защото… Да, отговора се съдържа във въпросите. И може би в предисловието на великия роман на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“ и красивата история за Гърбушкото и Есмералда. Ето какво казва Юго, когато го запитали какво е вдъхновило романа му: „Бродейки из Катедралата открих един вдъхновяващ надпис в една от кулите – СЪДБА.“

Надписът и днес е там най-верооятно. Е, сега сигурно е обгърнат от сажди, но е там! Но повечето го превеждаме не като СЪДБА, а като НЕИЗБЕЖНОСТ.

https _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190415220250-19-notre-dame-fire-unfurled

Защото дойде 15 април 2019, малко преди полунощ. Нощта, в което това величие, тази емблема на католическа Европа потъна в пламъци.

Връщам се на семейния дебат – няма как – вечерта в семейството ми бе подчинена на това ужасяващо събитие. Вече пораснала, същата онази или вече променена от няколкото години на израстване дъщеря, вече ме пита: „Какво стана? Защо? Нали Господ пази доброто.“

Вероятно всеки от вас може да даде различен отговор на този детски въпрос. Моят беше следнияя:  Франция се опита да се обезобрази. Родител 1, Родител 2, гей бракове, джендъри, тържество на яхти, шампанско и суета. Мария Антоанета и арогантност с нови думи. Като нямате хляб да ядете – яжте пасти. И Френска буржоазна революция с днешното си продължение – жълти жилетки. Хората са болни. Ценностите са болни.  Та кой Храм, коя Вяра, кой Господ ще издържи на това безверие?

Не зная доколко съм права, но точно това мисля. Казват, че Господ си горял Храмовете, когато виждал, че злото надделява над доброто у нас, човеците. Не мислите ли, че е така?

И за да не е толкоз черно, все пак, и за да не говорим за Апокалипсис … Да, катедралата ще се възстанови. Но не е ли по-важно да възстановим себе си, вярванията си, ценностите? Даже не ми е важно, че Пино дава 100 милиона, а Арно 200 милиона за въстановяването на Нотр Дам. А Макрон – извинете ме, но е като „препикано мушкато“! Каквото и да значи това? В друго е проблема. И въпроса и отговора…

И последен въпрос – Възкресение на какво чакаме?
Да запеем АВЕ МАРИЯ – най-добре!

 автор: Валерия Симеонова

https _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190415191421-17-notre-dame-fire-unfurledhttps _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190416083803-30-notre-dame-fire-unfurledhttps _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190415220438-20-notre-dame-fire-unfurledhttps _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190416083440-29-notre-dame-fire-unf

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)