12343_871491606305421_5767237424300003669_n

Нощна София попадна сред най-красивите кадри на National Geographic

30 декември 2016

Красива нощна София, паднала в прегръдките на гъста, цветна мъгла – този кадър попадна на 8-мо място в топ 20 на National Geographic („Нешънъл Джиографик“) с най-добрите снимки, направени от читатели. Сред тях има снимки от Виетнам, Норвегия, Китай, Франция и др. Авторът на кадъра от нощна София е Иван Димитров от Елин Пелин, той е уловил момента от Копитото на Витоша. Той работи като механик-заварчик, а обича да снима от дете. „Винаги съм мечтал да имам голям и скъп фотоапарат. Това се случи през 2013 г., когато се запалих наистина по фотографията и започнах да чета всичко свързано с нея“, разказа Иван в интервю на Венелина Стоянова за vesti.bg.

Как снимката на българина попада в списъка на National Geographic

National Geographic има отдел на име Your Shot, където всеки може да се регистрира и да публикува снимки в профила си, както прави и Иван. 20-тина дни след като качил въпросната снимка, започнал да получава поздрави от непознати хора. В последния ден от старата 2015 г. снимката била избрана в конкурса Daily Dozen, заедно с още 11 снимки. Кадърът на София взел най-много гласове на потребителите. „Зарадвах се много, за първи път нещо различно от „фейсбук лайкове“, спомня си Иван.
След 10 месеца (на 29 октомври 2016 г.) снимката е избрана за Photo of the day („Снимка на деня“) в главната страница на сайта на National Geographic.

„Когато видях това, направо бях като шляпнат с мокър парцал… ей така от нищото. Погледнах в страницата им във „Фейсбук“ и там вече снимката ми беше събрала над 35 хил. харесвания“, разказва фотографът.
Последната изненада за Иван идва в началото на декември, когато непознат човек го поздравил и му изпратил линк, от който Иван разбрал, че кадърът на нощна София е сред 20-те най-добри снимки за 2016 от всички „Снимки на деня“, публикувани в сайта на National Geographic.

10422036_758359257618657_3395274023059541213_n

Освен природни пейзажи, Иван обича да снима автомобилни състезания

„Миризмата на бензин и гуми, самият адреналин са ми в кръвта от малък“, споделя той. А най-красивото нещо, което е снимал, са именно нощните мъгли… „Когато човек види гледката за първи път, направо ахва. Уникално е (поне за мен беше), затова и постоянно, когато имаше мъгли, се качвах нощно време на високо, за да снимам отгоре“.

Професионалният апарат или точното око е по-важно за добрата снимка

Според Иван ключът е в баланса. „Нещата са много свързани. Нямаш ли свой собствен поглед, с каквато и техника да разполагаш, снимката няма да има никаква стойност. Но от друга страна, дори и да имаш правилния поглед, нямаш ли техниката, снимката няма да е качествена и няма да ти харесва заради това“.

снимки: Ivanko’s Photography

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)