Черни връх

Нощно изкачване и спускане от Черни връх на челници 2018

19 март 2018

Вече над 10 години знаковото световно събитие на WWF, Часът на Земята, обединява милиони хора по света в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички. 

Свържи се с природата!
Тази година за Часа на Земята искаме да разберем как хората в България и по света се свързват с природата, как тя ни прави уникални, различни и свързани помежду си.

На 24 март, събота вечерта, между 19:30 и 22:00 ч. скиорите от БАССЕС, любителите на спорта от Activity Choices / Активно Спортувай и всички, които обичаме движението и планината планираме да направим изкачване и спускане (със ски или сноуборд или пеша) на челници по точно определен маршрут, за да покажем колко силна е нашата връзка с планината, която, както цялата планета, е силно застрашена от климатичните промени.

Планът е да се съберем пред х. Алеко в 19:30 ч. Ще потеглим към Черни Връх в 20:00 ч. като ще следваме обявен и маркиран маршрут. Той ще бъде подбран в зависимост от метеорологичната прогноза и снежната обстановка. Тръгването обратно от Черни Връх ще е в 21:30 ч. От участниците ще се изисква да имат добри челници (и други светещи елементи), дрехи съобразни с прогнозата за времето, заредени мобилни телефони и добро настроение.

Най-добре е да споделим пътуването с автомобилите до х. Алеко – за по-малко въглеродни емисии, разбира се :)
Таблица за организация на транспорта: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zjaQJPlKrfWgnxTk6_SF_RnxfA5Y19pPMpdgRXcbhU8/edit?usp=sharing

Повече за Часа на Земята може да прочетете тук:
http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/earth_hour_2018/

*****************
Съвети и правила на събитието:
1. Моля, следете тук за обновяване на информацията съобразно метеорологичната прогноза. Това ще бъде направено в петък.
2. Моля, подгответе се добре за нощното движение. Ще ви трябват добре зареден челник, телефон (със заредена батерия), шапка (препоръчително каска, ако сте със ски или сноуборд), зимно яке, зимни ръкавици. Препоръчваме да носите стандартна екипировка за лавинна безопасност (лавинен уред, сонда, лопата), ако имате такива, както и комплект за първа помощ с термоизолиращо фолио.
3. Съветваме ви да инсталирате на телефоните си апликацията на Планинска Спасителна Служба (ПСС) (вижте на http://pss-bg.bg/). Тя ви дава възможност да подадете сигнал за помощ в случай на нужда, който да съдържа вашите координати. Съветваме ви да имате и валидна планинска застраховка.
4. Според прогнозата за времето ще подберем и обявим маршрут за движение. Молим ви да го спазвате.
5. Пред (или в) хижа Алеко ще има човек със списък. Молим да се запишете в него преди изкачването, по възможност да оставите и телефонен номер за контакт с вас. След спускането си молим да се отбележите като „слезли“. Ако сте записани като „потеглящи“, но не сте се отбелязали като „слезли“, ще ви прозвъним, и особено, ако не можем да се свържем с вас или не отговаряте на телефона си, ще стартираме спасителна акция. Сами разбирате, че това е нещо сериозно и не трябва да се стига до него, освен, ако случаят не е реален!
6. Моля, подгответе си попълнена и подписана декларация за участие!

https://drive.google.com/file/d/1_ZvvbUJnivb5Ih18jF3B9pmqUyh_yk4V/view?usp=sharing
7. По време на изкачване и спускане бихме ви молим да се движите заедно с другите хора. Ако има пешеходци, те ще формират отделна група за слизане. Целта ни е да намалим риска от загубване.
8. Групите ще имат „водач“. Той ще се обозначи. Моля да го следвате, особено на спускане. Самостоятелно движение не е препоръчително, тъй като особено в мъгла, загубването на Витоша е много лесно. Има и редица потенциално опасни места.
9. Таблица за организация на транспорта: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zjaQJPlKrfWgnxTk6_SF_RnxfA5Y19pPMpdgRXcbhU8/edit?usp=sharing
10. Това е засега, ще ви чакаме :)

Източник: Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)