5fdba7266eef354b3081764ba38f4c82

Нощта на театрите! Не пропускайте тази вечер!

19 ноември 2016

Шестнайсет града ще участват в традиционната инициатива „Нощ на театрите“, в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно с намаления или безплатно.

naroden_teatr

Над 10 страници е дълга програмата за събитията само в София. Тя започва още сутринта с детски представления. Повечето заглавия по големите сцени са стари и добре познати, но намаленията може да привлекат нова публика.

Народният театър предлага билет за четирима на стойност 32 лв., а в афиша са „Ревизор“ на Мариус Куркински, „Две“ на Юрий Дачев и „Да се провреш под дъгата“, пиесата на Георги Марков, поставена от Асен Шопов.
Много и различни представления ще има в независимите пространства, галерии и общински читалища в различни квартали на столицата.

tedi

В „Нощта на театрите“ в Пловдив с три представления се включват независимият театър „Хенд“ и държавният „Н. О. Масалитинов“, който предлага постановката на „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов.
Варненският театър предлага целодневна програма от 11,00 до 22,00 ч. вечерта.
В „Нощта на театрите“ ще има спектакли и в Русе, Стара Загора, Смолян, Шумен, Благоевград, Хасково, Казанлък, Бургас, Търговище, Симитли, Разград и дори Босилеград в Сърбия, където ще гостува пернишкият театър.

Пълната програма е публикувана на сайта на „Нощта на театрите“.

5168302

Софийската опера и балет се включват най-силно в Нощта на театрите. Традиционните турове „Опознай Операта“, по време на които зрителите ще се запознаят с живота на театъра зад кулисите, ще има демонстрации на гримове и костюми, ще започнат в 10.00 и ще продължат до 15.00 ч. , съобщиха от операта.
Посетителите ще имат възможността да разгледат изложби на оперен реквизит и костюми и три фотоизложби – на големи български оперни диригенти, от оперни и от балетни спектакли. Автори са Христо Юскеселиев, Евгени Станимиров и Светослав Николов.
В 10.30 ч. в Голямата зала публиката ще има среща с диригента на „Силата на съдбата“ Франческо Роза и с режисьора на постановката Пиер Франческо Маестрини и да присъства от 11.00 ч. на част от репетицията за предстоящата на 25 ноември премиера. Уъркшоп-пърформанс за тайните на диригентското изкуство ще изнесе Жорж Димитров от 12.00 в Камерна зала след края на спектакъла на „Вълшебната флейта“ от Моцарт.
Разказ за новия роял „Стейнуей“, който Софийската опера получи като дарение от оперния певец Димитър Михов и други изненади ще очакват гостите на Софийската опера по време на събитието. След 16.00 ч. то се пренася в Сити Марк Арт Център, където предстоят две прожекции. От 17.30 ч. е прожекцията на „Път в годините“, за живота на известния наш диригент Борислав Иванов, който неотдавна навърши 85 години.
От 19.00 ч. е прожекцията на операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини – един спектакъл-гостуване на Софийската опера в Болшой театър в Москва през 1981 г. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)