Нощ за молитви и духовен празник в Гигинския манастир

26 септември 2016

В Гигинския манастир откриха новия храм „Св. Силуан Атонски“.

През пролетта беше открит и реставрираният Гигински манастир. Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони. Разположеният на 30 км от Перник гигински манастир „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ беше реставриран за 793 хиляди лева. По същата програма е асфалтиран пътя до манастира. Освен за тях, държавни пари са дадени и за храма „Св. Анна“. Църквата е разположена наблизо, изградена е през 30-те години на 20-сти век, а 420 хиляди лв са били необходими за възстановяването ѝ.

На тържествата по случай обновяването на храмовете присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов.

Св. Козма и Дамян Асийски са братя-лекари, които не приемали пари от болните и били наречени „безсребреници“. Света Анна е майката на Дева Мария, свързва се с бременностаа и е покровителка на миньорите.

Новият храм в манастира е наречен на Свети Силуан Атонски. През есента на 1892 г. на Света гора, в манастира „Св. Пантелеймон“ идва млад руски поклонник. Примерното му послушание, дарът на сърдечна молитва, великото му покаяние и сълзи дават своя плод. Макар и малко образован, той се сподобява с изключителна духовна мъдрост и знание. Става старец – старецът Силуан.
По промисъл Божи в последните осем години от своя живот той е съпътстван от ученика си, бъдещия архимандрит Софроний. На него старецът предава духовните си записки малко преди кончината си през 1938 г.
Откъслечните листове с неравни, сякаш по детски изписани букви, разкриват пред отец Софроний безценно съкровище. Вижда задачата си в това, да го събере и подреди по теми; а после решава и да напише уводна част, където да покаже величието в молитвеното богословие на своя старец. Така през 1958 г. в Париж излиза книгата „Старецът Силуан“.
И както в най-ярките примери за святост, само няколко десетилетия са достатъчни, за да получи делото му оценката на Църквата. На 26 ноември 1987 г. Светият Синод на Вселенската Патриаршия официално решава: „Старецът Силуан Атонски да бъде съпричислен към преподобните и свети мъже на Църквата“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)