Нощ на молитви и духовен празник в Църногорския манастир

23 септември 2017

Реставрираният Църногорски манастир е безспорната перла на вярата у нас и един от най-красивите храмове на цялото Православие и духовна общност. Наричан още Гигински, по името на селото, в околностите на което е разположен, той събира от цял свят вярващите и ги пренася в неземната си омая.

Панорамен изглед на Църногорския манастир от камбанарията му

Панорамен изглед на Църногорския манастир от камбанарията му

За нас, In LIFE TV,  той има особена стойност. Именно от неговия двор започна излъчването на телевизията ни на връх Великден – 1 май 2016 година. Той е и един от бисерите на инициативата „Манастирите на Краище – новото Светогорие.“

Още по темата: Великденска DOLCE VITA от Църногорския манастир

Кадри от първото излъчване на In LIFE TV от Църногорския манастир

Кадри от първото излъчване на In LIFE TV от Църногорския манастир

В утрешния ден, 24 септември, Църногорския манастир Свети Безсребреници Козма и Дамян празнува своя храмов празник. По традиция в нощта преди празника, в манастира е нощ на бдение, почитание и молитви.

Още по темата: Манастирите на Краище – новото Светогорие

Разположеният на 30 км от Перник гигински манастир „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“ беше реставриран по програма от Фонд Земеделие.  По същата програма е асфалтиран пътя до манастира.
Да се потопим в нощта на Манастира и да разберем повече за християнските традиции и за празника…

IMGP6553

Св. Козма и Дамян Асийски са братя-лекари, които не приемали пари от болните и били наречени „безсребреници“. Света Анна е майката на Дева Мария, свързва се с бременностаа и е покровителка на миньорите.

IMG_0651

Новият храм в манастира е наречен на Свети Силуан Атонски. През есента на 1892 г. на Света гора, в манастира „Св. Пантелеймон“ идва млад руски поклонник. Примерното му послушание, дарът на сърдечна молитва, великото му покаяние и сълзи дават своя плод. Макар и малко образован, той се сподобява с изключителна духовна мъдрост и знание. Става старец – старецът Силуан.

Църногорски манастир Св.Безсребреници Козма и Дамян

Църногорски манастир Св.Безсребреници Козма и Дамян

По промисъл Божи в последните осем години от своя живот той е съпътстван от ученика си, бъдещия архимандрит Софроний. На него старецът предава духовните си записки малко преди кончината си през 1938 г.
Откъслечните листове с неравни, сякаш по детски изписани букви, разкриват пред отец Софроний безценно съкровище. Вижда задачата си в това, да го събере и подреди по теми; а после решава и да напише уводна част, където да покаже величието в молитвеното богословие на своя старец. Така през 1958 г. в Париж излиза книгата „Старецът Силуан“.

Църногорски манастир

Църногорски манастир

И както в най-ярките примери за святост, само няколко десетилетия са достатъчни, за да получи делото му оценката на Църквата. На 26 ноември 1987 г. Светият Синод на Вселенската Патриаршия официално решава: „Старецът Силуан Атонски да бъде съпричислен към преподобните и свети мъже на Църквата“.
Църногорски манастир – перлата на Православието!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)