НС избра за заместник омбудсман Диана Ковачева

НС избра за заместник омбудсман Диана Ковачева

28 януари 2016

Диана Ковачева е новият заместник на националния омбудсман Мая Манолова, реши Народното събрание. Изборът на Ковачева бе единодушен, като 152 депутати дадоха подкрепата си за нея. Диана Ковачева ще работи за защита на правата на българските гражданите и на техния интерес. Ако я подкрепите ще имаме един действащ, неуморен екип на омбудсмана, който ще работи за гражданите и обществения интерес, увери от своя страна омбудсманът Мая Манолова.

Тя припомни начина, по който се стигна до тази номинация. „В изпълнение на ангажимента, който поех за прозрачност в работата на институцията и за реално взаимодействие с гражданския сектор, се обърнах към НПО да направи предложения за зам.-омбудсман”, обясни Манолова. Вследствие, на което тя е получила 9 предложения. От тях класира 5-ма. След това се проведе изслушване на кандидатите от комисия към омбудсмана и бившият правосъден министър Ковачева получи най-много точки от всички- кандидати-22. 

Диана Ковачева бе предложена за поста зам.-омбудсман от Асоциация „Прозрачност без граници“ и подкрепена от Съюза на юристите в България, Центъра за либерални стратегии, Сдружение „Гражданско общество и право“, Фондация „Европейски институт“, Сдружение „Франкофонски клуб за развитие“ и Фондация „Български център за джендър изследвания“.

На 12 януари 2016 г. в институцията на омбудсмана се проведе публично изслушване на петима одобрени след индивидуални интервюта от общо девет кандидати. Всички те бяха номинирани от граждански организации. Диана Ковачева бе класирана на първо място от членовете на сформираната от омбудсмана комисия в състав – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева – главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана/БГНЕС.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)