feijoada

Някои от най-вкусните бразилски ястия (част I)

07 август 2016

Светът вече е Олимпиада. А всички погледи са вперени в Рио де Жанейро. Дамите обаче, вероятно, биха предпочели да опитат някои от типичните за Бразилия ястия, вместо да следят какви са спортните резултати.

Фейжоадо (на горната снимка)

Необходими продукти:
500 г червен боб
250 г свински уши
500 г свински джолан
500 г колбас „Чоризо“ или „Пеперони“
зелен магданоз
1 дафинов лист
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус
лют червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:
Накиснете боба за 12 часа. След това го сварете във водата, в която е бил накиснат. Извадете друга тенджера и сварете в нея месните съставки на ястието. След сваряване, нарежете месото на малки парчета, а колбаса на кръгчета. В голяма тенджера, загрейте зехтина и запържете лука, до зачервяване. Към това прибавете боба с половината вода, в която се е варил. След това добавете месото с другата половина вода, в която се е варил. Подправете соса и добавете останалите съставки. Всичко трябва да се вари до получаване на кремообразен сос.

caruru-1

Каруру

Необходими продукти:
250 г бамя
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 с. л. млени запечени фъстъци
1 с. л. мляно запечено кашу
2–3 см парче пресен джинджифил
150 г скариди
зехтин

Начин на приготвяне:
Сварете изчистените скариди в подсолена вода за няколко минути. Нарежете лука, чесъна и джинджифила на много дребно или с остър нож, или в блендер. Смесете всичко със смлените ядки и запържете в малко зехтин. След като лукът омекне, добавете скаридите, а след още 15 минути – начупената на парчета бамя. Залейте ястието с чаена чаша вода, покрийте го с капак и го оставете да къкри на слаб огън около 1 час, като периодично разбърквайте с дървена лъжица.

снимки: grupomidia.com, jotabosco.com.br

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)