„Някои подаръци са повече от дар“ в нова коледна реклама с Елтън Джон (видео)

17 ноември 2018

Малко са песните, които отекват така силно през годините, както прави първият сингъл на Елтън Джон „Your Song“ – песента, която той пише на 17 години заедно с продуцента Бърни Топин. Последният често твърди, че добрата песен не трябва да отнема повече от половин час, за да бъде написана. „Your Song“ отнема 10 минути, разказва „Индипендънт“, пише Dnevnik.bg. Когато е издадена през 1970 г., Джон все още е в търсене на своя истински глас – тогава все още е по-близо до ученика, отколкото до пъстрия шоумен, в който след това се превръща. Гласът му става по-плътен, особено след като претърпява сериозни проблеми с гласните струни през 1986 г., но пък емоцията, която влага във всяко свое изпълнение, не се променя. През 2013 г. изданието „Ролинг Стоун“ изчислява, че Елтън Джон е изпълнявал тази песен на живо над 2000 пъти.

Вероятно това са част от причините „Your Song“ да бъде фон, но и основа в най-новата коледна реклама на британската верига John Lewis. Всяка година коледният рекламен клип на луксозната верига магазини е нещо като национално събитие, превърнало се в традиция. През последните няколко години обаче идеите на рекламодателите не успяваха да постигнат нужния впечатляващ ефект. Затова и през 2018 са впрегнали всички възможни усилия, за да създадат нещо смислено, релевантно и докосващо сърцето.

510

Присъствието на звезда като Елтън Джон в това толкова важно за веригата видео е силен коз, особено в момент, когато музикантът е насред прощалното си турне. Да се спреш само на една от песните му също не е никак лесна задача, имайки предвид каталога му от композиции, но в случая сякаш няма по-подходяща от „Your Song“, която така добре да пасва на посланията на рекламата.

Вижте още: Тарън Еджъртън се превръща в Елтън Джон във филма „Rocketman”

Тя започва с кадър в гръб на изпълнителя, който седи на пианото си вкъщи и свири няколко ноти. Оттам насетне кадрите се менят някак неусетно и преминават от един към друг голям момент от кариерата и живота на Елтън Джон – от ранните му участия в местни пъбове до концерти на препълнени стадиони през 70-те. Включени са и части от записите на песента от онези години и човек лесно може да проследи как изпълнението и гласът на Джон се сменят през годините.

6-20181114113654874

И все пак в рекламата има доста художествена измислица, която не отговаря на реалността. Първият допир на Елтън Джон до пианото всъщност е в дома на баба му, докато в клипа той го получава като подарък за Коледа у дома. Но основната идея си остава в това, че подаръкът или дарбата (от англ. gift – подарък, но и дарба, талант, дарование) могат да променят живота на човека.

Може и да е трудно да си мултимилиардна корпорация, която да убеди клиентите си, че обича Коледа, не само защото това е повод да се облее с още повече печалби. Но дори и най-скептичните трудно ще отрекат, че нещо трепва в мига, когато детето докосва за първи път пианото с пръсти. След което кадърът ни връща към Елтън Джон и същите тези ноти, на същото пиано и със същата онази магия, която е усетил преди толкова много години.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)