Бизнесмен в офиса

Няколко полезни съвета как да сме по-ефективни в работния процес

08 август 2017

Колко често ви се е случвало да прекарате почти целия ден в офиса, а в края му да имате чувството, че е минал толкова бързо, че не сте постигнали почти нищо от предвиденото?! Не сте единствени.

Проучванията през годините са доказали, че една голяма част от служителите в различните компании не са достатъчно ефективни в работния процес, тъй като отделят голяма част от времето си за решаване на най-различни проблеми от съвсем друго естество. Ако искате да избегнете подобен сценарий, ви предлагаме няколко полезни съвета, които да ви превърнат в далеч по-успешни в кариерата си.

Разпределяйте правилно вниманието си – опитайте се да подберете правилния момент от деня, в който да се съсредоточите върху личните си неща. Със сигурност, средата на деня съвсем не е удачен избор, затова по-добре изчакайте почивката или домашните условия привечер.

Не се разсейвайте – най-сериозният проблем за добрата продуктивност е честото разсейване, което отклонява мисловния процес в различна посока и след това ни е трудно да се върнем отново в правилното русло. Избягвайте честите разговори по телефон, съобщенията по мейл или проверката на социалните мрежи и със сигурност ще се похвалите с далеч по-висока концентрация.

Много задачи=нисък успех – поговорката за „многото дини под мишница“ съвсем не е случайна. Колкото повече ангажименти се поели, толкова по-вероятно е да допуснете грешка и да не успеете да се справите с тях. Затова е и по-мъдро да се фокусирате върху едно нещо, но да го реализирате перфектно и едва след това да се насочите към следващата задача.

Почивайте пълноценно – работата никога не свършва, но ако не сте отпочинали пълноценно, със сигурност ще се справяте далеч по-зле в работния процес. Опитайте да запазите служебните задачи за офиса и разграничете почивката от кариерното време. Разглеждането на оферти, документи и т.н. може да остане и за следващия ден.

Бизнесмен в офиса

Не прибързвайте с решенията – точно както поръчка, взета в последния момент, е вероятно да бъде таксувана на по -висока цена, така и решенията, взети в последната минута, ограничават възможността ви за правилен избор. Далеч по-ефективно е първоначално да разгледате всички възможни варианти, да ги обмислите добре и след това да вземете решение, без да се налага да бързате. Шансовете за успех са далеч по-големи.

Поставяйте си реалистични срокове – винаги си давайте реалистичен краен срок (deadline) и се концентрирайте внимателно върху съответното предизвикателство. Ако сме притиснати от времето, вероятността да изпаднем в паника и да сгрешим е много по-голяма, така че преценявайте правилно времето, с което разполагате.

текст: Митко Попов
снимки: Knote.com, Washington Post

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)