Коледна елха

Няколко полезни съвета при избора на елха за Коледа

22 декември 2018

Елхата, задължителен коледен атрибут, създаващ неповторимото настроение, уют и празнична атмосфера. Как обаче да изберем жива елха и на какво да обърнем внимание при покупката на изкуствена? Отговорите в следващите редове:

Да спорим коя елха е по-добра – изкуствената или живата няма особен смисъл. Истинското коледно дръвче ще ви радва с аромата и присъствието на истинската природа у дома ви, освен това хвойните ефирни масла притежават антибактериално действие, благотворно влияят на нервната система и свалят напрежението. При това изборът на жива елха не е лесен отчитайки недобросъвестността на продавачите. А също така трябва правилно да се постави, а след това да се изхвърли. Изкуствената елха се използва многократно, което пък спестява финансови средства, а и от нея не падат иглички на пода. Е да, направена е от пластмаса и други химически съединения, които могат да навредят на здравето, особено ако елхата е некачествена.

Ако изберете живо коледно дръвче

Преди да купите елхата решете къде ще стои. За центъра на стаята е добре да изберете симетрична и красива от всички страни, а ако ще стои в ъгъла може да вземете и „едноъглова” или иначе казано – с не толкова правилна форма. Да купувате елхата в самото начало на декември няма особен смисъл, тъй като няма да доживее до края на празниците. Затова е добре да я купите не по-рано от 10 декември и то през деня – така ще можете да разгледате всички елхи и да изберете най-хубавата.

Какви дървета продават?

Избирайте дърво с дебел ствол – това е показател за здравето на елхата. При височина 1,5 м., диаметърът на долната част на ствола трябва да е не по-малка от 6 см. На разреза на ствола трябва да има смола и колкото повече е толкова по-добре. Наличието на смола подсказва, че дървото е прясно отрязано. Но на ствола не трябва да има тъмни петна, гъбички, плесен и механични увреждания. Когато избирате коледна елха разгледайте игличките. Цветът им трябва да е светло зелен, а не жълтеникав или сивкав, не е добре ако падат. Скъсайте няколко иглички и ги разтъркайте в ръка – чудесно би било ако придават силен аромат. Разгледайте елхата още веднъж – трябва да ви харесва, да подхожда по размер на мястото, където ще я сложите, а долните клонки трябва да са насочени нагоре.

Коледна елха

Ако се спрете на изкуствена елха

Изкуствени елхи може да намерите в най-различни размери, форми и цветове, с имитация на изкуствен сняг, със светещи иглички и дори вече украсени с играчки. Каква точно елха да изберете е въпрос на вкус. Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не много скъпи. Но те невинаги изглеждат естествено и често са произведени в Китай.

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и много приличат на истинските елхи. Минусът при тях е само високата цена. Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при истинските елхи, но далеч не винаги изглеждат естествено. Съществуват и така наречените елхи от хартия, цената им също е достъпна, но те са по-малко издръжливи при това са огнеопасни.

От какъвто и материал да изберете елха, помнете всяка може да бъде фалшифицирана, затова потърсете от продавача сертификат за качество, който ще потвърди, че материалът, от който е направена е безвреден и че елхата е проверявана за токсични вещества, а също така, че има противопожарни свойства.

Освен това, при покупката на самата елха проверете как са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото. И накрая помиришете елхата, ако е направена от качествен материал, не трябва да мирише.

Коледна елха

Веднъж годишно изкарвайки елхата я почистете от прах и мръсотия. Начинът на грижа за нея зависи от материала, от който е направена. Ако е от качествена пластмаса, то разглобете елхата и я потопете в леген с миещо средство за половин час. След това я тръснете и подсушете. Моделите от поливинилхлорид е по-добре просто да минете с мокра кърпа, след като сте я сглобили. Елхите с хартиени иглички не трябва да се мокрят.

Също не допускайте контакт с вода, ако на вашата елха са поставени светещи лампички, герлянди, музикални елементи. Въоръжете се със суха кърпа, отворете широко прозореца и почистете прахта, съветват от LifeHack.BG

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)