unnamed (5)

Няма алтернативно детство!

29 ноември 2016

На 22 ноември в София се проведе национална заключителна конференция по проект „Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа”.  В конференцията участваха деца и млади хора от Варна, София и Монтана, представители на социални услуги за деца, екипи по приемна грижа, колеги от Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, неправителствени организации и УНИЦЕФ.

unnamed (4)

През изминалите две години в Международната организация SOS Детски селища и в осем национални сдружения в България, Хърватия, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия и Румъния беше пилотирана обучителна програма за професионалисти, които работят с деца в алтернативна грижа за да прилагат в работата си подход, основан на правата на детето. У нас в обученията се включиха 107 социални работници, педагози и приемни родители от София. Враца, Благоевград, Търговище и Габрово.

unnamed

Въз основа на оценката на обученията бяха изведени национални препоръки:
- Всички професионалисти, които работят с деца в грижа, да получават базисно и надграждащо обучение по права на детето.
- Обучения за реализиране правата на детето да бъдат включени в университетските програми и в програмите за следдипломна квалификация на специалистите, които работят с деца.
- Децата и младите хора да имат достъп до обучение за правата на детето с подходящи програми, които съответстват на възрастта и развитието на детето.
- Да се проведе проучване и анализ на информацията по отношение на съществуващи обучителни програми по правата на детето и добри практики.

Децата и младите хора също дадоха препоръки към възрастните: Да направим необходимото всички, които работят за деца и с деца, да познават и да спазват правата на детето във всекидневната си работа, защото няма алтернативно детство.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)