DSC07777

Няма непосредствени рискове за България от неуспешния преврат в Турция

20 юли 2016

Няма непосредствени рискове за България след опита за преврат в Турция, но има средносрочни и дългосрочни рискове. Това заяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев, който участва в извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, информира mediapool.bg.

По думите му дългосрочните рискове за България са свързани с демократичните процеси в Турция и доколко там ще могат да бъдат запазени принципите на демокрацията.

„Това, за което настояват и премиерът, и европейските институции, е да се избягва реваншизъм и да се използват инструментите на демокрацията, а не разчистването на сметки. Обратното, което би било един реваншизъм, може да доведе до различни сценарии, които биха се разиграли за дестабилизация на Турция”, каза той.

Гунев съобщи, че след опита за преврат в Турция сред заловените войници няма български изселници, като това е потвърдено от българските специални служби.

Поляци ще помагат за охраната на българските граници

Гунев съобщи, че в рамките на следващите няколко седмици се очакват 100 полски служители да бъдат изпратени да помагат за охраната на българската граница.

Зам.-министърът уточни, че България съвсем ясно е заявила пред европейските институции какви са нуждите заради бежанския натиск.

„В началото на годината ЕК отправи такова питане и ние заявихме нужди за близо 100 млн. евро за усилване на охраната по границите. Към този момент, поради спада на миграционния натиск през последните 4 месеца, след като беше сключена сделката ЕС-Турция, не е взимано подобно решение в Брюксел, догодина в зависимост от миграционната ситуация ще настояваме тези наши нужди да бъдат удовлетворени”, каза Гунев.

По думите му страната ни получава помощ от другите европейски страни по линия на командировани служители, които да помагат в охраната на българските граници.

Няма проблеми по границата със Сърбия

Ден след като Белград обвини София, че не пази добре общата граница, и прати армията си да спира мигрантите, българското вътрешно министерство продължава да твърди, че охранява добре границата.

„Сръбско-българската граница се охранява добре. Това, което виждаме, е едно нормално състояние на границата”, заяви Филип Гунев.

Той съобщи още, че премиерът Бойко Борисов е взел решение да бъде усилена границата на България с Турция, за да бъде даден ясен сигнал, че дестабилизацията на Турция не може да доведе до мигрантски натиск.

„Мисля, че този сигнал, беше ясно припознат от другата страна”, коментира още той.

Гунев припомни, че с решение на премиера Бойко Борисов в събота на българо-турската границата са били командировани 120 души.

За последните 4 дни няма никаква промяна в обстановката по границата, каза още Филип Гунев.

„Нашата оценка е липса на каквато и да е промяна в обстановката”, заяви той и припомни, че в сравнение с миналата година 30% по-малко мигранти минават както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

На този фон българската гранична полиция отчете, че е задържала 45 чужденци, които са се опитали незаконно да влязат в западната ни съседка. Задържаните са афганистанци и пакистанци.

Всичките 45 чужденци са задържани в граничното управление в Брегово. Част от тях имат регистрационни карти, издадени от Държавната агенция за бежанците. Те са предупредени и са изведени от граничната зона. На другите са наложени принудителни административни мерки, те ще бъдат съпроводени до Специалния дом за временно настаняване на чужденци в кв. „Бусманци“.

През изминалото денонощие гранични полицаи са предотвратили и 10 опита на общо 157 души да преминат незаконно българско-турската граница.

снимка: delnik.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)