Обвиниха Атанас Колев в плагиатство

09 януари 2019

По-малко от два месеца след като бившите му продуценти от Stereo Room, компанията на Мария Илиева, изтриха песните на Атанас Колев от Youtube, нов скандал се развихря около последния му проект „Нека“. Певицата Вяра Атова твърди, че варненският рапър е копирал текста и мелодията на припева на песента й „Ела насам“. Победителят от VIP Brother 2018 пусна новото си парче „Нека“ на 19 декември и то вече е набрало 1 554 981 показвания в Youtube. Атанас Колев обяви, че той е автор на музиката, текста и аранжимента. Колежката му Вяра Атова обаче го опровергава с публикацията си във Facebook:

„Първо да кажа, че нямам абсолютно нищо против Атанас Колев, даже го харесвам като артист и също смятам, че се представи страхотно във VIP Brother, но не за това иде реч…. Може ли освен да вземеш мелодията от припева на последния ми сингъл „Ела Насам“, да вземеш и текста?!?! Аз ли нещо не разбирам… Така ли стават нещата вече, като взимаш по малко от разни парчета?!? И това е директен въпрос към Атанас Колев, който се е писал като автор на музика, текст и аранжимент…“

Премиерата на „Ела Насам“ беше преди седем месеца. Парчето е дело на Николай Николов. В припева се пее: „Ела насам, по-насам, по-насам. Чудесно знам какво да ти дам“. В припева на „Нека“ Наско рапира: „Ела насам, по-насам, по-насам. Ела насам, много мога да ти дам.“ Атова намери поддръжници в социалната мрежа в лицето на колежките си Веси Бонева и Лорина Камбурова, но и доста хора критикуваха публикацията й с тезата, че не виждат нищо, което може да се нарече плагиатство. Въпреки директният призив за обратна връзка Колев така и не е коментирал под обвиненията на Вяра. Пред „Монитор“ тя разказа, че се е свързал с нея на лично съобщение в социалната мрежа. Първоначално я обвинил, че не може да коментира публично, „едва ли не аз съм сложила забрана, а такова нещо няма“, поясни певицата. След което допълнил, че не вижда нищо общо между двете песни. Пред „Монитор“ Колев заяви същото.

„Няма какво да се говори за това. Пуснете си двете песни една след друга и вижте дали има смисъл да се коментира плагиатство. Дори не съм чувал песента на Вяра. Нелепо е!“ – коментира рапърът и отказа да влиза в повече подробности

„Това, че е по-популярен от мен не значи, че трябва да си мълча. Защото от дистанцията на времето, когато се забрави коя песен е излязла първа някой ще каже: Вижте я Вяра е плагиатствала Наско“, заяви певицата, която пусна сингъла си „Ела Насам“ в края на май 2018-та.

Все още обаче обмисля дали да подаде иск срещу колегата си. „Знаем, че в нашата държава трудно може да докажеш подобно нещо. Пък и не знам дали ми се вкарва в разточителни дела“ – колебае се Атова, която разбрала за евентуалното плагиатство след като много нейни приятели й изпратили песента на Атанас. За момента тя просто иска: „Да не изглеждам като глупава блондинка, която не забелязва какво става. Не съм конфликтна, но не мога да замълча като толкова сериозно ми влизат в територията“ – добавя Вяра. Като музикант тя допуска, че в песните може да се чуят еднакви акорди или реплики, но за нея е необяснимо как чува еднакъв ритъм, мелодия и текст в двете конкретни парчета.

Снимка: Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)