DSC_0055

Обичаи и поверия за Игнажден

19 декември 2015

Днешният празник – Игнажден, по традиция е свързан с много народни обичаи и поверия. И най-важното – от днес се счита, че започват Коледните празници! Нека, от кога ги очакваме! А ето и какви са поверията и обрядите, които трябва да спазим днес:

- Много важно е днес кой първи ще прекрачи прага на къщата ти, какъв човек е той и с пълни ръце ли е. Нарича се „полазник“. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца , кончета …)“. В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време.

- днес трябва през целия ден да имате пари в себе си и да не ги давате на заем – така ще сте богат през идната година.

DSC_0230

- На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата.

- На днешния ден стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

- Има няколко Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година.

DSC_0002

- Днес не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем, не трябва човек да се ядосва, защото ще му е гневна годината.

- Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Народните поверия и вярвания са си важни и нека се съобразим с тях, но най-важното – да отпуснем стреса и напрежението, да забравим за неволите и лошите моменти и да се подопим в приказната еуфория на предстоящата Коледа!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)