обработени продукти

Обработените продукти се отразяват зле на здравето

12 март 2019

Опасни за здравето на човека днес се смятат така наречените дълбоко обработени продукти. Натрупаните до днес данни косвено потвърждават това, свързвайки употребата на продуктите с дълбока преработка с повишен риск от хронични заболявания, такива като дислипидемия, затлъстяване, хипертония и рак.

Както съобщава изданието JAMA Internal Medicine, хората, употребяващи прекалено преработени продукти, са подложени на повишен риск от смърт. Такъв е изводът на френски учени от Сорбоната, които провели първата по темата проспективно проучване с голяма проба, споделят от „По-здрави днес”.

Френските специалисти анализирали въпросните 44 551 мъже и жени на възраст от 45 години, участващи в национално изследване на NutriNet-Santé, стартиращо през май 2009 година. Анализ на храненето на участниците показал че всяко 10-процентно увеличение на дяла на дълбоко преработените продукти в храната надвишава риска от смърт от всички причини с 14%.

Според авторите, за всичко е виновен „пълнежът“ на тази храна. Към продуктите с дълбока преработка се отнасят най-вече продуктите от масовото производство, готови за употреба (както полуфабрикати, така и готови храни), сладките напитки, хлябът, бонбоните, преработеното месо (кренвирши, колбаси и т.н.). Такава храна обикновено се отличава с висока калоричност при неголяма хранителна ценност (съдържат „празни калории“), ниско съдържание на целулоза и високо съдържание на въглехидрати, наситени мазнини и натрий. Освен това продуктите с дълбока преработка често съдържат потенциално вредни добавки, в това число и такива, които могат са с канцерогенни свойства.

Вижте още: 17 основни правила за храненето от Иван Неумивакин (част I)

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)