Образование в Холандия

Образование в Холандия

17 февруари 2015

За втори път в България, най-добрите холандски университети гостуваха в София. Любезен домакин на организираното от UNIFY събитие бе Grand Hotel Sofia. На 16 февруари представители на редица учебни заведения в страната на лалетата разказаха за преимуществата на висшето образование в Холандия, представиха учебните си програми, начините за безплатно кандидатстване и разбиха на пух и прах често срещани митове за образованието в Холандия, като например този, че да учиш в Холандия е скъпо и достъпно само за малка прослойка от българските студенти.
В рамките на направените презентации се разбра, че това не е така. Годишната такса за обучение се равнява на 1951 евро, като има възможност за изплащане на таксата на вноски, или пък със студентски заем. Ежедневните разходи не са повече, отколкото във всяка една страна в Европейския Съюз.

Образование в Холандия
Университетите, които се представиха в рамките на изложението бяха:
• NHTV Breda University of Applied Science
• Avans University of Applied Science
• Fontys Business School Venlo
• Fontys Eindhoven Business and Technology
• Maastricht University
• Saxion University of Applied Science

DPP_28748
Ето и основните аспекти, които засегнаха:
Почти всеки един университет в Холандия предлага програми на английски език, които са достъпни не само за холандски студенти, но и за студенти от целия свят. Бъдейки студент в Холандия, ти ставаш международен студент, а след завършването си ставаш международен служител. Холандия е известна с това, че е една от най-толерантните нации в света, с процент на не-холандско население около 20%. Това означава, че в Холандия, без значение от къде си, никога няма да се чувстваш самотен и дискриминиран.

Холандците като нация, са известни с предприемаческия си дух и нюхът за велики открития. Има много неща, от които другите могат да се научат от тази нация, която е свикнала да е пионер във всичко. Идеята на холандското образование е винаги да се оставя пространство за идеите на студенти, защото никога не се знае, кой може да бъде следващият основател на Philips, или може би следващият Ван Гог. Ако ти си студент в холандски университет, преподавателите винаги ще изискват да взимаш участие в класните беседи, с които се учиш, че основата на добър бизнес са добрите партньорски отношения и проявите на изобретателност.

DPP_28746

Университетите по приложни науки в Холандия предлагат практически-ориентирано обучение. Това означава, че ти ще прекараш поне един семестър, работейки в международна компания, което ще послужи за много добра основа за твоята бъдеща кариера. Никъде по света, завършващите бакалавърски програми не могат да се похвалят с опит по специалност в тяхното CV, преди да са успяли да завършат своята бакалавърска степен.

Холандското образование е относително достъпно, а и в същото време се смята за едно от най-престижните в света въз основа на класацията Universitas 21. Холандия също така е една от малкото страни, в която студентите и получават допълнително финансиране, в случай че имат работа и учат по същото време. Така холандското правителство стимулира тези студенти, които се стремят да бъдат независими от своите родители.

DPP_28768
Специален гост на презентацията бе и посланикът на Холандия в България Н.Пр. Том ван Оорсхот.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)