Гледайте на живо – Общински сурвакарски празник в Земен

11 март 2015

Тази събота, точно в 14 часа, In Life TV ще излъчи на живо Общинския сурвакарски празник в град Земен. 

Фестивалът се провежда от 2007 година през месец март на всяка нечетна година и се организира от община Земен и Народно читалище „Светлина – 1924” гр. Земен. В сурвакарския празник се обединяват четири поколения, а участниците са сурвакарски групи от общината и групи-гости от съседни на Земен общини. Групите от района са носители на многобройни награди от Международни фестивали.

Целта на този празник е чрез изкуството – обичаи, игри, песни, наричания, изработване на маски и др., да се съхрани, обогати и промотира материалното и нематериалното културно наследство на Земен и общината и се осъществи приемственост между поколенията.

Сурва

Сурва

Вече в сурвакарските групи не играят само млади, неженени мъже, както е било до първите години на миналия век. Играят стари хора, които не могат да откъснат „суровата” от сърцето си; играят техните синове, които са расли с любовта към неял играят младежите, обсебени от тази мощна традиция, и жените, и децата, като я развиха, наложиха и утвърдиха – дадоха й нов живот.

Докосването до магичните древни ритуали ще просветли душата ви и ще ви донесе много радост, здраве и благоденствие през годината. Гледайте фестивала на живо при нас на 14-ти март точно в 14 ч.

оператор: Кунчо Поляшки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)