DSC_0250

Огнян Герджиков е служебен премиер

25 януари 2017

Бившият председател на парламента и депутат от НДСВ Огнян Герджиков ще оглави служебното правителство на президента Румен Радев, в което са поканени експерти, гравитиращи към различни политически сили.Във вторник държавният глава подписа указ за назначаването на Герджиков, а с друг указ разпуска парламента от 27 януари и насрочва извънредните парламентарни избори за 26 март.

Огнян Герджиков и д-р Елиза Георгиева на Годишните награди за правосъдие

Огнян Герджиков и д-р Елиза Георгиева на Годишните награди за правосъдие

По-рано през деня Радев събра на „Дондуков“ 2 поканените за министри.
Вътрешен министър ще бъде бившият директор на полицията на Пловдив Пламен Узунов. Посланикът в Берлин Ради Найденов ще бъде външен министър, а „вечният зам.-министър“ Кирил Ананиев ще отговаря за финансите.
 Вицепремиер и здравен министър се очаква да бъде Илко Семерджиев, който заемаше този пост в кабинета на Иван Костов и е един от най-яростните критици на политиките, провеждани от министъра в оставка Петър Москов.
 Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Теодор Седларски ще бъде министър на икономиката, а дългогодишният експерт в НКЖИ Христо Алексиев се очаква да бъде назначен за министър на транспорта.
 Сред вероятните нови министри няма кадри на бившата Държавна сигурност. Според източници на Mediapool президентът Радев се е съобразил с мнението на партньори в ЕС и НАТО, че не приемат с доверие подобни назначения.
 3a_smxo58
Сред известните досега кандидати за министри няма нито една жена, както и такива, които са пряко свързани с БСП.
От президентството няма официална информация за проведената среща. Оттам обаче съобщиха, че Румен Радев е назначил още двама души в екипа си. Журналистката Елена Йончева очаквано ще е прессекретар на държавния глава, а инженер Цвета Тимева от Пътната агенция ще е секретар по регионално развитие.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)