Огромен африкански диамант в полза на бедните (видео)

05 декември 2017

Откритият в Сиера Леоне огромен жълт диамант – цели 709 карата, ще бъде използван за подобряване  условията на живот на хората в района.

Правителството на Сиера Леоне заяви, че половината от продажната сума на нешлифования диамантов къс ще отидат директно за изграждане на водопроносна мрежа и чиста вода, за електричество, училища, медицинска апаратура, мостове и пътища за общността където е открит диаманта.

Очаква се продажната цена да достигне 50 милилона долара.

диамант

Нешлифованият диамант открит в Сиера Леоне

До този момент диамантите откривани в страната, не са подпомагали нейното развитие. Всъщност тяхната търговия на черно финансира повече от десетилетие гражданската война в Сиера Леоне.  Днес страната се опитва да впрегне този земен ресурс в помощ на хората.

Купувачите по целия свят от своя страна се радват на диамантовия блясък, но не си задават въпроса от къде идва въпросния скъпоценен камък и дали страната му има полза от неговата продажба. Търговията с диаманти, все още носи своята тъмна слава, заради откровената контрабанда, ощетяването на местното население и дори финасирането военни конфликти, от където идва и нарицателното название ‘кървав диамант„.

 

Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)