87515755_598270454239898_3013191919200108544_n

Огромна торта „Сахер“с цветя в едноименния хотел във Виена за сезона на баловете

24 февруари 2020

Всяка европейска столица има своите легендарни места, които от векове събират звездите на световния икономически, политически и светски елит. И много туристи, разбира се! Във столицата на Австрия това е хотел Сахер, за някои прочут повече с едноименната торта. Разположен е на гърба на Виенската Щатсопера и в началото на централната улица на града – Кертнерщрасе.
87333322_190020288898714_3929444237417906176_n
Сахер кипи от живот, престижни клиенти и опашки туристи, които се редят пред виенските му салони. Той е и център на живота на прочутия Оперн бал – Балът на баловете. Именно тук отсядат световните звезди и гости за събитието, тук се състои и Гала вечерята, предшестваща бала, а на следващия ден фоайето и салоните му са място за срещи и споделяне на емоциите от престижното събитие.
87799471_528309034557282_7250759597219119104_n
Официалната дама на Оперн бал 2020 бе Орнела Мути и тя също отседна в хотел Сахер.
По традиция декораторите на хотела се впускат в различни теми и украсяват пространствата. Но тази година придадоха изключителен шик с оригиналните си цветни аранжировки с богат микс цветя и акцент от орхидеи.
87790505_138722610691269_1431546989559939072_n
87828829_744117449328034_1305790450212274176_n
87136655_133560351302223_3207449982873370624_n
Най-голямата атракция за гостите на луксония хотел тази година бе огромната торта Сахер, която кулинарите на заведението приготвиха. Тя бе украсена с богат венец цветя и поставена във фоайето на хотела.
87435972_207367830383559_7086329424286580736_n
А сега и малко подробности и история за емблематичната торта:
Сахер е шоколадова торта с кайсиево сладко, покрита с кувертюр от черен шоколад и сервирана с разбита сметана. Тънкостите на приготвянето й обаче остават тайна, освен за готвачите в хотел Сахер.
Легендата разказва, че един ден австрийският министър на външните работи – Клеменс фон Метерних, поръчал на главния придворен готвач достоен десерт, предназначен за изисканите гости, които трябвало да бъдат посрещнати същата вечер.
Заръката била „постарай се да не се изложим пред хората“, свидетелстват източници. В този ден обаче главният готвач бил болен и поръчката била предадена на 16 – годишния помощник - сладкар Франц Сахер. Как точно е стигнал до успешната формула за смесване на съставките не е известно, но е факт, че десертът пожънал грандиозен успех, а младият кулинар е останал в историята с вкусното си изобретение.
87464371_2235091900132948_1635268854756147200_n
Младият Франц сменил няколко ресторанта, докато накрая отворил собствен магазин за вино и деликатеси и започнал да предлага вкусната торта.
Синът на Франц – Едуард, внася няколко промени в рецептата на баща си и тортата Сахер се превръща в един от най-известните десерти в кулинарната история.
За произхода и рецептата на сладкиша са водени няколко съдебни спора, а крайното решение, излязло през 1963 година, обявява, че името Original Sacher Torte (изписано върху кръгъл шоколадов медал, поставен върху всяко парче) може да стои само върху сладкиши, сервирани в хотел „Сахер“ във Виена. Всички останали торти са имитация на оригинала.
В магазина на хотела може да купите цяла торта с 4, 6, 9 и 12 парчета. Сладкишът се продава в дървена кутия и струва между 19,50 и 39,50 евро в зависимост от размера.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)