
Всяка европейска столица има своите легендарни места, които от векове събират звездите на световния икономически, политически и светски елит. И много туристи, разбира се! Във столицата на Австрия това е хотел Сахер, за някои прочут повече с едноименната торта. Разположен е на гърба на Виенската Щатсопера и в началото на централната улица на града – Кертнерщрасе.
Сахер кипи от живот, престижни клиенти и опашки туристи, които се редят пред виенските му салони. Той е и център на живота на прочутия Оперн бал – Балът на баловете. Именно тук отсядат световните звезди и гости за събитието, тук се състои и Гала вечерята, предшестваща бала, а на следващия ден фоайето и салоните му са място за срещи и споделяне на емоциите от престижното събитие.
Официалната дама на Оперн бал 2020 бе Орнела Мути и тя също отседна в хотел Сахер.
По традиция декораторите на хотела се впускат в различни теми и украсяват пространствата. Но тази година придадоха изключителен шик с оригиналните си цветни аранжировки с богат микс цветя и акцент от орхидеи.
Най-голямата атракция за гостите на луксония хотел тази година бе огромната торта Сахер, която кулинарите на заведението приготвиха. Тя бе украсена с богат венец цветя и поставена във фоайето на хотела.
А сега и малко подробности и история за емблематичната торта:
Сахер е шоколадова торта с кайсиево сладко, покрита с кувертюр от черен шоколад и сервирана с разбита сметана. Тънкостите на приготвянето й обаче остават тайна, освен за готвачите в хотел Сахер.
Легендата разказва, че един ден австрийският министър на външните работи – Клеменс фон Метерних, поръчал на главния придворен готвач достоен десерт, предназначен за изисканите гости, които трябвало да бъдат посрещнати същата вечер.
Легендата разказва, че един ден австрийският министър на външните работи – Клеменс фон Метерних, поръчал на главния придворен готвач достоен десерт, предназначен за изисканите гости, които трябвало да бъдат посрещнати същата вечер.
Заръката била „постарай се да не се изложим пред хората“, свидетелстват източници. В този ден обаче главният готвач бил болен и поръчката била предадена на 16 – годишния помощник - сладкар Франц Сахер. Как точно е стигнал до успешната формула за смесване на съставките не е известно, но е факт, че десертът пожънал грандиозен успех, а младият кулинар е останал в историята с вкусното си изобретение.

Младият Франц сменил няколко ресторанта, докато накрая отворил собствен магазин за вино и деликатеси и започнал да предлага вкусната торта.
Синът на Франц – Едуард, внася няколко промени в рецептата на баща си и тортата Сахер се превръща в един от най-известните десерти в кулинарната история.
За произхода и рецептата на сладкиша са водени няколко съдебни спора, а крайното решение, излязло през 1963 година, обявява, че името Original Sacher Torte (изписано върху кръгъл шоколадов медал, поставен върху всяко парче) може да стои само върху сладкиши, сервирани в хотел „Сахер“ във Виена. Всички останали торти са имитация на оригинала.
В магазина на хотела може да купите цяла торта с 4, 6, 9 и 12 парчета. Сладкишът се продава в дървена кутия и струва между 19,50 и 39,50 евро в зависимост от размера.

Предишна:
Принцеса Мириам де Унгрия представя ексклузивната си изложба с бижута

Следваща:
Крем супа от праз лук със сирене
Още по темата
-
Най-ужасяващите музеи в света (18+)
In FOCUSВсяка една държава има своята богата история и култура, с която да се гордее… или ...
-
Белите нощи на Малта и Гозо (част I)
In TRAVELУсещането за пясък ще Ви преследва дълго, много дълго време, ако поне веднъж сте стъпили ...
-
”Галъп”: 1,3 млн. българи са предпочели Черноморието ни
In TRAVELБългарското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това ...
-
Авокадо с раци по антилски
In TASTEАнтилските остови са група острови в Карибско море. Те се делят на две основни групи: ...
Остави своя коментар през Facebook