„Огънят“ на Диа

04 август 2017

Тя е само на 19 и сякаш някаква магическа сила я повежда назад към корените й, от където се възраждат музика и мистика, а бъдещето се материализира под формата на завладяващ ритъм. В случая – огнен.
Димана Мирчева, известна повече с артистичния си псевдоним DIA по един интелигентен начин върна българския фолклор в клубовете с вече познати не само у нас парчета като „ЕГЕЯ“ и „Veno Neveno“. Сега „Огън“ гори в сърцето й и се превърна в нова песен, за която си поговорихме в горската проглада на столичния Южен парк- мястото, в което е снимано видеото към песента.

TON_2752

Парчето е отличителната ѝ комбинация от народна музика и електронно звучене. В него DIA и ANP Music Production (Алекс Нушев, Петър Алексиев и Атанас Борисов) обединяват мощния вокал, етно елементите на кавал (Константин Генчев) и тъпан и електронни хаус, дъбстеп и трап бийтове.

Dia, Atanas Borisov i Petar Alexiev

DIA, Атанас Борисов, Петър Алексиев

Вдъхновението за парчето е истинска случка от живота на DIA, която пише текста като любовно заклинание към момче, което харесва. Видеото към песента също съчетава модерност и традиция – в мистични кадри виждаме авторите на музиката Петър Алексиев и Атанас Борисов, облечени в ризи с авторски гербове на модния лейбъл Veze, огненото хоро на фолклорна формация „Емерия“ и DIA в ролята на изкусителна магьосница, облечена единствено в цветя. В кулминацията на парчето авторските шевици на майстор везбар Даниела Вълкова се превръщат в хипнотизиращи калейдоскопи.

Димана Мирчева направи своя дебют на музикалната сцена едва на 17 години, като заложи на нетипичната комбинация между виртуозно изпълнение на народни песни с трап бийтове. Формулата се оказа печеливша – „ЕГЕЯ” се завъртя по радиостанции в над 20 страни, видеото към нея е гледано над 700 000 пъти в YouTube, а DIA бе наречена „богиня от другата страна на Европа” от Vice-Италия. Вторият ѝ сингъл Veno Neveno директно се изкачи на първото място в чартовете на най-слушаните радиостанции за хитова музика у нас, ставайки първата фолклорна песен на върха на класациите в България в последното десетилетие.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)