IMGP9519

Оживелите восъци на Мадам Тюсо

23 април 2015

Мари Тюсо усвоила тънкостите на създаването на восъчни фигури в годините, когато майка й работила като икономка в дома на Филип Кертиса, специалист по създаването на модели, макети и всякакви форми от восъчни фигури. Както често се случва в историята, ученичката бързо задминава своя учител и през 1835 година Мари открива в Лондон първата постоянна експозиция с восъчни фигури. Първоначалните фигури на Мадам били прочути личности и мислители, които вдъхновявали самата нея – Волтер, Жан-Жак Руссо, адмирала Нелсон и много други. Експонатите започвали да стават все повече и повече и в 1884 година музеят  се преместил в помещение на Мерилебон-Роуд, където се намира и днес.

IMGP9521

В наши дни Музеят на Мадам Тюсо — най-големият и световно известен музей на восъчните фигури има филиали в над 10 градове по света. Звезди на киното и шоу-бизнеса, президенти и премиери на различни страни, крале и кралици — кой ли няма своя восъчен клонинг!

IMGP9516

Ние ще ви разходим в музея на Мадам Тюсо във Виена. Той е ситуиран в атракционния комплекс Пратер и е точно срещу входа на знаменитото място. Точно срещу прочутото и първо в света виенско колело. Защо ли уточняваме, че е първо? То иначе нямаше да се нарича Виенско! Но да се върнем на фигурите:

IMGP9530

На входа най-учтиво те посреща Арнолд Шварценегер. Веднага се сещаш, че холивудската звезда и губернатор е австриец, роден в Грац и напълно нормално точно той да приветства с „Добре дошли“!

IMGP9525

А и когато Мерилин се усмихне… Всичко се променя.

IMGP9527

В началото на восъчната разходка е отдадено място на ключови фигури от австрийската история и култура. Тук е Императрица Мария Терезия и Императрица Елисавета Баварска, по известна като Сиси.

IMGP9534

Достойно място е заделено на знаменитата музикална школа на Австрия в лицето на Моцарт, Бетховен, Шуберт и други.

IMGP9576

Ако имаш доста натоварен и изнервен ден, защо пък да не пиеш по един чай с Одри Хепбърн?

IMGP9633

Или да си поговорите с Джордж Клуни. Хей така – спокойно…

IMGP9652

Ако пък сте сериозни и се интересувате защо Германия не дава пари на Гърция – питайте канцлера Меркел!

IMGP9560

В случай, че тя не ви даде задоволителен отговор – обърнете се към Барак Обама. Той знае всичко. Дори личният му телефон и бюро в Белия дом могат да бъдат на ваше разположение!

IMGP9570

И понеже сме сигурни, че ви е писнало от политика, то насочете се на втория етаж, където е цяла плеада от звезди – Риана, Анджелина Джоли, Сандра Бълок, Мадона, Никол Кидмън, Марлене Дитрих, Брат Пит, Куентин Тарантино, Джони Деп…

IMGP9617

IMGP9660

IMGP9647
Попейте с Лейди Гага, Мадона и Фреди Меркюри…

IMGP9594

Особено е приятно и забавно! Повечето от фигурите са доста успешни копия –  степента на реалистично изпълнение е поразителна. Но има и още нещо, което прави всички музеи на Мадам Тюсо толкова харесвани и забавни – можеш на воля да се снимаш с любимите звезди колкото поискаш. И няма да дотича някой досаден музеен работник, за да ти направи забележка за това. И когато ви омръзне от знаменитости, просто надраскайте една бърза Формула на Относителността и се насочвайте към най-близкият ресторант /още на първия етаж/ за да похапнете вкусен шницел или вурстчета.

IMGP9586

Независимо, че от години е подредена, изложбата във Виена събира като магнит жители и гостите на града. Съвсем специално за Австрия, в момента се изработва восъчна фигура на Кончита Вурст, която се очаква да бъде експонирана за LIFE BALL 2015. Той ще се проведе на 16 май.
Нищо няма да изпуснете – IN LIFE е единствената българска медия, оторизирана за събитието и ще го отразим за вас с пълни подробности!

текст и снимки: Десислава Барбуков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)