fonstola.ru-174083

Оксфорд е Университет №1 за 2016 година! Класация Топ 10, част 1

24 септември 2016

В началото на всяка академична година излиза и класацията за най-престижните и добри университети по света. В лидерските Топ 10 позиции няма големи изненади. Но след като няколко поредни години първото място бе за американски университет, ето че през 2016 година „добрата стара Европа“ върна лидерските си позиции в лицето на Университет Оксфорд! Американските технологични университети губят точки и позиции с няколко пункта, но разбира се, остават в челната десятка.
Респектираща 10 вековна история, непроменящи се традиции, 25  премиер министри на Англия и съзвездие от световни величия от целия спектър на живота! Това е Оксфорд! Меката на образованието, ковачницата на личности, които променят света, амбиция без граници и неспирен възход!

12115501_684337395001846_7516376618446786823_n

Ето и класацията на Топ 10 университети в света за 2016 година:

1. ОКСФОРД ЮНИВЪРСИТИ.
Първата позиция ее за Средновековната институция University of Oxford (UK). Той е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година. Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите световни висши училища, особено в областта на историческите, правните, политическите, химическите и физическите науки. Като едно от най-престижните учебни заведения в Европа и в света, Оксфорд има и един от най-селективните и с голяма конкуренция приеми за места. Това е университета, който отдава огромно значение на личните, персонални характеристики на студентите, като хоби, лични занимания, спорт, състезателност, изкуство и ги поощрява със всевъзможни извънучебни форми и клубове. Обвиненята за елитарност къв Университета в Оксфорд са по-скоро комплимент, предвид факта, че 25 Премиер-министри на Англия са завършили именно този Университет. През миналата година бе класиран на второ място, но тази година безапелационно оглавява класацията!

Top-10-Colleges-and-Universities-in-the-US

2. Намиращ се в красивата Пасадена, Калифорния, Калифорнийския технологичен институт се фокусира върху науката и инженерно образование. Той е с едно от най-ниското съотношение ученик – преподавател само 3: 1. Училището е ковачница за кадри за научно-изследователски проекти с грантове от NASA, Националната фондация де науката и Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ. Миналата година този университет дори не влезе в челната десятка, а ето, че през 2016 е на престижната втора позиция.

stanford

3. Stanford University (US), по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University, Stanford University) е частен американски университет, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Официално отваря врати на 1 октомври 1891 г. Намира се на 60 км югоизточно от Сан Франциско в Силициевата долина. Лиланд Станфорд, калифорнийски железопътен магнат и политик, основава университета през 1891 г. в чест на сина си, Лиланд Станфорд-младши, починал от коремен тиф два месеца преди 16-тия си рожден ден. В миналогодишната класация бе на пето място и сега се изкачва с две позиции напред.

800px-Cambridge_Peterhouse_OldCourt

4. Четвърти в света /както и през 2015 година/ застава University of Cambridge (UK). Това е вторият най-стар университет във Великобритания, след Оксфорд и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се със строгите си изисквания към кандидатите за следване. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от ЛондонОснован е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Възпитаници на Кеймбридж са носители на общо 91 Нобелови награди – повече от всеки друг Университет в света. Повечето от тях са били в Кеймбридж като студенти или докторанти, а останалите са преподаватели, членове на колежите и научни сътрудници.

Massachusetts_Institute_of_Technology_7194419730

5. Петата позиция  за Massachusetts Institute of Technology (US) не е изненада в днешното технологично време. Той е американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс, в непосредствена близост до Бостън. Основан е през 1861 г. Университетът е едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите. Университетът губи позиции спряма 2015 година и от трето място е класиран на пето.

Очаквайте и втора част на класацията с оставащите 5 позиции…

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)