12115501_684337395001846_7516376618446786823_n

Оксфорд отново е Университет №1 в света. Вижте Топ 10 за 2017/2018 година (част I)

11 октомври 2017

В началото на всяка академична година излиза и класацията за най-престижните и добри университети по света. В лидерските Топ 10 позиции няма големи изненади. След като няколко поредни години първото място бе за американски университети, още през 2016 година „добрата стара Европа“ върна лидерските си позиции в лицето на Университет Оксфорд. Тази година Оксфорд отново е в челото на класацията и остава Университет №1 за учебната 2017/2018 година! Ето какво показва годишната класация The Times Higher Education: World University Rankings, подреждаща най-добрите висши учебни заведения в света, която излезе в края на септември.12115501_684337395001846_7516376618446786823_n

Респектираща 10 вековна история, непроменящи се традиции, 25  премиер министри на Англия и съзвездие от световни величия от целия спектър на живота! Това е Оксфорд! Меката на образованието, ковачницата на личности, които променят света, амбиция без граници и неспирен възход!

1. ОКСФОРД ЮНИВЪРСИТИ.
Първата позиция е за Средновековната институция University of Oxford (UK). Той е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година. Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите световни висши училища, особено в областта на историческите, правните, политическите, химическите и физическите науки. Като едно от най-престижните учебни заведения в Европа и в света, Оксфорд има и един от най-селективните и с голяма конкуренция приеми за места. Това е университета, който отдава огромно значение на личните, персонални характеристики на студентите, като хоби, лични занимания, спорт, състезателност, изкуство и ги поощрява със всевъзможни извънучебни форми и клубове. Обвиненята за елитарност къв Университета в Оксфорд са по-скоро комплимент, предвид факта, че 25 Премиер-министри на Англия са завършили именно този Университет. 

800px-Cambridge_Peterhouse_OldCourt

2. Второто място е за  University of Cambridge (UK). Това е вторият най-стар университет във Великобритания, след Оксфорд и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се със строгите си изисквания към кандидатите за следване. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от ЛондонОснован е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Възпитаници на Кеймбридж са носители на общо 91 Нобелови награди – повече от всеки друг Университет в света. Повечето от тях са били в Кеймбридж като студенти или докторанти, а останалите са преподаватели, членове на колежите и научни сътрудници.

Top-10-Colleges-and-Universities-in-the-US

3. Намиращ се в красивата Пасадена, Калифорния, Калифорнийския технологичен институт се фокусира върху науката и инженерно образование. Той е с едно от най-ниското съотношение ученик – преподавател само 3: 1. Училището е ковачница за кадри за научно-изследователски проекти с грантове от NASA, Националната фондация де науката и Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ. Миналата година този университет дори не влезе в челната десятка, а ето, че през 2016 е на престижната втора позиция.

stanford

4. Stanford University (US), по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University, Stanford University) е частен американски университет, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Официално отваря врати на 1 октомври 1891 г. Намира се на 60 км югоизточно от Сан Франциско в Силициевата долина. Лиланд Станфорд, калифорнийски железопътен магнат и политик, основава университета през 1891 г. в чест на сина си, Лиланд Станфорд-младши, починал от коремен тиф два месеца преди 16-тия си рожден ден. В миналогодишната класация бе на пето място и сега се изкачва с две позиции напред.

Massachusetts_Institute_of_Technology_7194419730

5. Петата позиция  за Massachusetts Institute of Technology (US) не е изненада в днешното технологично време. Той е американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс, в непосредствена близост до Бостън. Основан е през 1861 г. Университетът е едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите. Университетът губи позиции спряма 2015 година и от трето място е класиран на пето.

Очаквайте и втора част на класацията с оставащите 5 позиции…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)